46038  21. 3. 2013 16:56:15 - Kamilius

Únava, neustála potřeba spát

Dobrý den,
je mi 17 let a v posledním cca měsíci nezvládám věci co jsem zvládal dřív. Dřív jsem něměl problém jít spát v 1 ráno, v 6 vstát do školy a druhý den udělat to samé, ale nyní chodím spát v 21 - 22 hodin a když vstanu v 6 do školy, jsem stále unavený a jakmile přijedu ze školy domů, musím jít spát znovu cca na 4 hodiny, se spánkem problémy nemám, je nepřerušovaný, ale stále se cítím unavený, když jdu odpoledne spát, jsem schopný usnout během 20s, neznám nikoho v mém okolí, kdo by měl podobný problém a tak se obracím na vás.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
naše osobnost je neoddělitelně spojena s tělem. To znamená, že spánkový rytmus může být narušován i psychikou. Když spíte málo, jste unavení, tělo si o spánek řekne. Pokud spíme moc, efekty jsou paradoxně stejné. Během spánku tělo produkuje hormony, jejichž větší množství způsobuje ospalost a sníženou aktivitu. Každý tak musí sám zvážit, zda má spánku dostatek a zda ospalost není už jen přechodným efektem po "přemíře spánku."
Klíčové také není jen množství spánku, ale především jeho kvalita. Zkuste nějaký čas chodit spát pravidelně a vyvarujte se činností, které kvalitu spánku snižují (alkohol, rozrušení, jídlo před spaním...), zkuste relaxovat i aktivně-sportem.
V 17 letech je organismus stále zatížen vývojovými změnami, takže kolísání únavy a potřeby spánku je časté. Nicméně pokud problémy přetrvají a budou Vám zasahovat do života, navštivte lékaře, který Vám může doporučit navštívit spánkovou laboratoř, nebo konzultaci s odborníkem na spánek.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy