46177  26. 3. 2013 14:48:11 - Elizabety

Za každú horšiu známku sa mam chuť zabiť!

Dobrý deň,
Som perfekcionistka, a poslednou dobou mi nejde učenie ( mám zdravotne problémy s pečeňou), mam každý deň nejak malo času, a chuť do učenia niekedy vôbec nemám, aj keď chcem. Môj problém je že keď dostanem horšiu známku ako 3, tak som strašne zdeptaná a mam chuť skočiť pod vlak. Každý mi hovorí že nie je dôležité mať samé jednotky, dôležité je skončiť školu. Mam dyslexiu a dysgrafiu.( v minulosti som kvôli tomuto trpela veľmi veľa, dokonca som musela opakovať prvý a druhý ročník základnej školy.) Často si spomínam že moji rovesníci už pomalý idú maturovať a ja ešte mam 3 roky pred sebou. A najhoršie je že keď dostanem 4 - som veľmi smutná a dokonca plačem a ľutujem sa. A keď dostanem 5( za tento rok mam ich už dva!!!!) tak mam suicidálne myslenie. Za známku 3( dobrý)- sa hanbím, doma mi rodičia nikdy nepovedali nič ani na dobrú známku ani na zlú. Mne totiž veľmi zaleží na tom aby som bola dosť dobrá pre seba. Nemusí o mne okolie vedieť. Chcela som byť veterinárkou, ale pri takých depresiách keď sa mi nedarí hneď chcem si vziať život. Rýchlo sa vzdávam. Chcem sa naučiť nevzdávať sa! Prosím čo by mi pomohlo? Som tak nesebecká(nedokažem si vziať život,podľa mňa je to veľmi sebecké, ale samo poškodzovanie ma tiež láka...) a nesebevedoma , neviem či vlastne si niečo v živote zaslúžim .. Prosím.. Mam si napísať svoje pozitiva a negativa? a čo chcem zmeniť ?.. Ja potrebujem nejakú radu do života prosím. ĎAKUJEM!

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Elizabeth,
rady do života bývají výsadou rodičů a babiček a ne vždy je potomci a vnuci oceňují :) Proto jich od psychologů příliš neočekávejte.
Mám dojem, že máte velmi silnou vůli. Doporučuji ji využít nejprve v tom, jak překonat Vaše problémy obecně. Pokud máte dojem, že jste perfekcionistka, není na tom nic špatného. Avšak do chvíle, kdy Vám tento rys začne život komplikovat přespříliš. Přijde mi, že na Vás samotnou je toho moc a doporučil bych řešit Vaše problémy s někým dalším.
Známky jsou výsledkem učení. Zkuste si na internetu najít co nejvíce metod učení (např.: metoda míst, vizualizace, systematické pomůcky) a začněte experimentovat s tím, jakým druhem učení Vám toho v hlavě zůstane co nejvíce. Ideální metoda učení a odpočatost funguje tak, že si látku přečtete jednou jedinkrát a zůstane v paměti spolehlivě uložena. Takže začněte experimentovat, jaká metoda je nejlepší pro Vás.
S vysokými nároky na sebe samou a suicidálními myšlenkami, se zcela určitě obraťte na psychologa či psychiatra. Psycholog Vám jistě pomůže i s těmi metodami učení.
Neberte to rozhodně jako náhražku za psychoterapii, ale s tím učením mi klidně napište na martin.zajic@bez-tize.cz. Držím Vám palce!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy