46219  28. 3. 2013 10:58:20 - iloveu

Strach mi ovláda život

Dobrý deň,
mám partnera už viac ako 2 roky. Pred pol rokom som mala problém, že som sa o náš vzťah bála. Nebol to obyčajný strach ale spôsoboval mi úzkosť, depresie a neistotu v tom, či partnera ľúbim a podobne. Viem, že to nemalo inú príčinu ako strach pretože som nad tým veľa krát rozmýšľala a vychádzal mi jedine strach čo mi tieto neistoty spôsoboval. Potom to však prešlo ale teraz sme mali s partnerom menšiu krízu. Dosť sme sa hádali a trochu sme sa aj odcudzili čo mi zas vyvolalo strach a depresie, že o partnera prídem. Najviac ma však trápi to, že ma to dokáže z neistiť v tom, či partnera ľúbim. Pritom keď mi nič nie je mi až srdce naskakuje z lásky čo k nemu cítim. Stále naňho myslím a chcem s ním tráviť každú minútu. Nedokážem si predstaviť život bez neho... Tak prečo som si potom neistá keď príde do mňa strach? Neviete ako môžem proti tomu bojovať? Je to vôbec normálne?
Ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
vztahů, kde by dva lidé do sebe byli zamilovaní celou dobu je poměrně málo. Objevují se krize, nejistota, váhání, zda současný vztah je opravdu to, po čem toužíme...
Nerozumím příliš Vašemu strachu či spíše úzkosti, strach má konkrétní důvod, úzkost je nevyhraněná. Co přesně vnáší do Vašeho vztahu nejistotu? To, zda jste stále zamilovaná, nebo to, že byste o partnera mohla přijít? Proč byste o něj měla přicházet?
To, že vztahy prochází krizemi příliš neovlivníte, ale jednotlivé krize se samozřejmě dají řešit. Stejně tak obavy z toho, co bude, když vztah skončí, provázejí každý rozchod a je na každém, aby si ujasnil, co vlastně chce. Pak ale musí respektovat i negativní důsledky svého rozhodnutí.
Myslím, že by nebylo od věci si s někým promluvit o tom, co prožíváte. Nemusí to být hned psycholog. Možná, že na většinu odpovědí přijdete sama, když uslyšíte formulaci svých otázek. Když se ptáme sami sebe, je to jiné, než když se o tom bavíme s někým jiným. Co kdybyste si dokonce promluvila s partnerem o tom, jak Váš vztah vidí on? Co od něj očekává a co by chtěl zlepšit?
Na všechny Vaše otázky můžete být dva.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy