46359  3. 4. 2013 9:43:00 - zuzana111

Depresie

Dobrý deň,
som v 16.týždni tehotenstva a mám abnormálne depresie. Bola som už aj na psychiatrii, kde mi predpísali 2 krát denne xanax, ale liečba je bez efektu, celé noci nemôžem spať, nejem. Navyše som sa dočítala, že xanax je vysoko návykový. Bojím sa, že poškodí plod, ale nedokážem s tým nič urobiť, lebo tie úzkostné stavy sú k nevydržaniu, bojím sa celého tehotenstva, pôrodu ale vlastne všetkého. Sú tie tabletky pre plod bezpečné? Ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nejsem psychiatr, takže se k medikaci nebudu vyjadřovat, ale pokud máte důvěru ve svého psychiatra, věřte, že jistě zohlednil i Vaše těhotenství. Pokud v něj důvěru nemáte, zeptejte se jiného psychiatra. Užívání tohoto léku v těhotenství je na rozhodnutí lékaře, což je standardní i u jiných přípravků.
Léky jsou však vždy jen pomocí k cestě z deprese. Tím hlavním by měla být psychoterapie. Pokud Váš psychiatr není zároveň psychoterapeut, nechte si od něj doporučit klinického psychologa. Počítejte však s tím, že antidepresiva mají poměrně dlouhý náběh, takže zlepšení psychiky očekávejte v řádu týdnů, někdy i měsíců.
Opět ale říkám, že hlavní díl práce je na Vás ve spolupráci s psychologem. Obzvlášť pokud Vaši psychiku zatěžují obavy z těhotenství a porodu.
Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy