46377  3. 4. 2013 18:10:40 - moni14

Fuchsova skvrna

Dobrý den,
v 17 letech mi byla diagnostikována Fuchsova skvrna. Již 10 let chodím co půl roku na kontroly a zatím se problém nijak nezhoršil a oční pozadí mám stále stejné. Mám také stejný počet dioptrií - 7 (poslední kontrola proběhla před měsícem). Poslední dobou ale občas vidím světelné záblesky nebo při rychlejší chůzi jakoby černé drobné skvrny. Když se zastavím a zadívám se, vidím normálně. Lékařka mě uklidňuje, že to nemusí nic znamenat, že je to důsledek již proběhlých změn na sítnici, ale chtěla bych se zeptat, jestli je velké riziko zhoršení stavu a zda se to dnes dá alespoň částečně léčit. Před 10 lety s krvácením nešlo nic udělat, dnes prý pomáhají nějaké injekce. Dále bych se ráda zeptala, jaké je riziko, že nemoc zdědí mé dítě. Jsem těhotná, manžel je naprosto v pořádku, v rodině také nikdo problémy se zrakem nikdy neměl. Děkuji.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, tato degenerativní změna sítnice je právě spojena s vysokou krátkozrakostí. Fuchsova skvrna sama o sobě nemá dědičný podklad, ale vysoká krátkozrakost ano. Jestli manžel krátkozraký není a ani v generacích zpátky ve Vaší rodině, tak si myslím, že můžete být klidná.

Vzhledem k tomu, že na sítnici je v podstatě jizva, tak léčba současného stavu zatím stále není (na poli teorie bude vhodná transplantace sítnice). V akutním stádiu by se stav dal léčit a velmi pravděpodobně by vidění zůstalo lepší než máte nyní. Tato injekčně podávaná látka se nazývá anti-VEG (lucentis, avastin atd).

Co se týče záblesků, tak se může jednat o více stavů. A to odlučování a smršťování sklivce (kdy membrána tahá za sítnici a vznikne tak záblesk), ovšem i tento stav může vést k trhlině v sítnici, nebo se opravdu může jednat o důsledek proběhlých degenerativních změn. Pokud by černých teček výrazně přibylo, nebo by změnily vzhled na padající černé saze, tak urgentně vyhledejte oftalmologa.

Komentáře uživatelů ...