46411  4. 4. 2013 19:33:59 - david1

Úzkostná porucha

Dobrý deň
Som muž a mám 23 rokov. Neviem ani ako mám začať, je toho veľa. Podľa psychiatra trpím úzkostnou poruchou s čím sa aj ja stotožňujem na vysoké percento a liečim sa liekmi (búšenie srdca, kolísavý tlak a pulz (norma 120/80 - 72 max. 140/100 - 100), bolesti hrudných svalov, teplé návaly krvi do končatín, slabosť v nohách, hrča v hrdle, celková nevoľnosť a zvýšené potenie najmä nohy, dlane a podpazušie), trasenie rúk a prvýkrát bola aj veľmi silná triaška. Absolvoval som aj početné vyšetrenia kardio - OK, očné - OK, endo - OK (štítna a nadobličky - špecializované testy neboli okrem spomenutých), orto / fyzio - skolióza (najme hrudná). Keď som prvýkrát zažil spomínaný záchvatový stav bol som až hospitalizovaný (nič nezistili). Veľa som sa o to zaujímal a napadlo ma ešte jedná vec či to nemôže mať súvis s mojím sexuálnym životom. Nemám problém s erekciou, ale s tým, že málokedy dosiahnem vyvrcholenie (dôjde k ejakulácií ale chýba pôžitok). Ženy má priťahujú a vzrušujú. Spomínane problémy (úzkosť) nastali v polovici môjho prvého sexuálneho vzťahu (keďže do vtedy som bol panic neviem posúdiť ako taký orgazmus vyzerá, ale k dnešnému dňu viem že som ho nemal až na pár prípadov) teda po 6 mesiacoch a ďalších 6 to išlo dole vodou (vyčítala mi zmenu, nedostatok venovania, že ju neľúbim, ... no môj názor bol opačný až do dnešného dňa - asi mala pravdu). Napadá ma či ta moja úzkosť nemá súvis s hormónmi a stavom môjho sexuálneho života. PS: nedávno som mal nezáväzný sex a úzkosť sa dostavila takmer okamžite (a mal som problém s vyvrcholením nakoniec bolo dosiahnuté no po veľkej námahe a bez sprievodného pôžitku). Ďakujem za názor.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milý Davide,
dovolte mi, abych Vás pochválil. Poté, co jste vyloučil všechny možné somatické příčiny svých nepříjemných pocitů (bušení srdce, kolísavý tlak atd.), jste dobře připraven na tu poslední možnost, kterou naznačujete. Totiž tu, že za úzkostnými stavy stojí především Vaše psychika. Problémy v sexuální oblasti mohou souviset s Vaší morálkou, výchovou, či nějakým nepříjemným zážitkem v této oblasti.
Netroufám si odhadovat, co by to mohlo být, ale jsem přesvědčen o tom, že pakliže vyhledáte psychologa, kterému budete důvěřovat, zanedlouho své trápení vyřešíte.
Napadá mne jen dotaz: Od koho víte, jak vypadá "správný" orgasmus? Jak si můžete být jistý, že to, co prožíváte při sexu dnes, není plnohodnotné? Čím více dumáme nad tím, zda se máme dostatečně dobře, tím více důvodů k negativní odpovědi můžeme nalézt. Je tedy možné, že i Váš prožitek je stejný jako u jiných mužů, jen na něm tak usilovně hledáte něco lepšího, že si ho dostatečně neužijete "tady a teď."
Tedy - na řešení úzkostných poruch vyhledejte šikovného terapeuta. První pozitivní změny mohou přijít i v poměrně krátké době.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy