46523  9. 4. 2013 0:28:21 - Jane92

Žárlivost na partnera

Dobrý den,
mám problém se žárlivostí u mého přítele. Nikdy jsem žárlivá nebyla, ale co jsem s ním, tak jsem žárlivá pořád. Všechno to začlo nevěrou, kdy měl přítel něco s bývalou přítelkyní a já na to přišla. Vše jsem mu odpustila, ale od té doby se to se mnou táhne. Někdo mu napíše a hned si myslím, že je to nějaká holka, jde si s kamarády sednout a hned si myslím, že tam nějakou holku balí. Už jsme se o tom několikrát bavili, dá mi najevo, že je to hloupost, že ví, že udělal tenkrát chybu, ale že nemám proč žárlit, tak mě to utěší a nachvíli to přestane. A pak si všimnu v historii pc, že si psal na tzv. facebooku s holkama, o kterých jsem v životě neslyšela, a aby tomu nebylo málo, tak do přede mnou hned maže, abych o ničem nevěděla. Hned ho začnu podezírat, že něco s někým má a že mi něco tají. O tom už jsme se taky bavili, a říkal, že si s nikym nepíše, přitom vím, že ano.. a když to přizná, tak řekne, že to dělá ze strachu, že bych dělala scény. Ale diví se mi? Když si myslím, že mi něco tají? Vźdyť mi sám pak k tomu dává důvod..Nemám k němu vůbec důvěru, a proto se bojím, že by mě znovu podlvedl. Ale ten strach, ta žárlivost nám ten strach uplně ničí. Poraďte prosím, jak mám žárlivost potlačit a vůbec tohle neřešit? Děkuji mnohokrát.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
máte pravdu, žárlivost vztah opravdu velmi zatěžuje. Jakmile jeden z partnerů druhého podezřívá, ten reaguje tak, že začne tajit i sebemenší možné záminky ke scénám. V podstatě bezdůvodné tajení pak vyvolává další konflikty. Je to začarovaný kruh, který můžete rozetnout jedině Vy. Váš partner totiž nemůže udělat nic, aby Vás ujistil o tom, že nedělá nic podezřelého. Vždy Vás budou napadat jiné interpretace jeho chování, vždy bude důvod k podezřívání. Někdy se bohužel stane, že nevěra, byť jednorázová, vztah naruší trvale natolik, že je lepší jej ukončit.
Musíte si odpovědět sama, zda dokážete a chcete svou žárlivost překonat (třeba se psychologem), nebo zda máte pochybnosti mimo svou kontrolu. Váš partner Vám může pomoci tím, že s Vámi nebude diskutovat o tom, kdy a s kým, dělal něco normálního, žárlivost se nedá nijak vyvrátit.
Spíš musíte najít důvod, proč ve Vás vyvolává nejistotu i nyní, proč mu nedokážete plně důvěřovat.
Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

Jane92
23. 4. 2013 22:31:05
Dobrý den, děkuji mnohokrát, hrozně si vážím Vašeho názoru, pomohl mi uvědomit si hodnoty. Ten strach a nejitota tam ještě zřejmě chvíli bude, ale snažím se ty věci tolik nehrotit. Tak ta důvěra bude brzy 100%tní. Děkuji moc

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy