46530  9. 4. 2013 12:02:35 - walkingdead

Túžba zomrieť

Ahoj.
Mám 37 rokov.Viac ako 10 rokov sa liečim na depresie.Momentálne som asi 6 mesiacov bez práce.Pracoval som ako predajca v pobočke mobilného operátora,neskôr v predajni a servise mobil.telefonov.Viac ako dva roky som popri tom ešte pracoval ako nekvalifikovaný vychovávateľ v reedukačnom domove deti a mládeže.Keď som prišiel o prácu skúsil som pracovať v zahraničí respektíve na výletnej lodi no vydržal som iba 2 mesiace.Teraz som doma a nedarí sa mi najsť prácu.Príbuzný mi vyčíta,že som stratil 10 rokov prácou predajcu ako keby to bola nejaká podradná robota,a že teraz na to doplácam.Z reedukačného domova som odišiel sám lebo keď som prišiel o prácu predajcu táto práca bola slabo platená a väčšinu výplaty by som precestoval do práce a domov.Necítim sa doma dobre a prišiel som aj o posledné zvyšky už aj tak mizerného sebavedomia.Okrem toho dlžím príbuznému aj peniaze za náklady spojene s vybavovaním práce na lodi kde som nevydržal. Často myslím na smrť a že by bolo lepšie vyriešiť to samovraždou.Nechce sa mi žiť a stále častejšie uvažujem,že to ukončím odchodom zo sveta. Vďaka za radu.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
smrtí se dluhů nezbavíte. Napadá mne, jak se Vám líbila práce s dětmi a mládeží? Jistě tam bylo mnoho dětí, které měly pohnutou rodinnou historii, zažívaly "horší období" svého života. A Vaším úkolem bylo, jim pomáhat na cestě dál, aby se dočkaly štěstí, spokojenosti a naplnění svého života.
Vy dnes prožíváte rovněž těžší období svého života. Být bez práce je velmi nepříjemné. Zkuste se dívat do budoucna, vlastně Vás zákonitě musejí čekat jen lepší časy. Z pohledu zpět, do minulosti si berte vše, co je dobré. Máte zkušenosti s odlišným zaměstnáním, takže máte širší výběr nového zaměstnání, než jiní lidé. Jste mladý, zdravý, kdo jiný by měl získat práci, než Vy?
Pokud jste byl ochoten odjet na výletní loď za prací, jistě najdete i nyní nějakou, pro kterou obětujete část svého komfortu. Žádná zkušenost v životě není zbytečná, vše, co jste zažil mělo a má smysl. 10 jako prodejce je vynikající zkušenost v práci s lidmi, není to opravdu nic podřadného, to ostatně není žádná práce, pokud Vám dává smysl.
Pokud Vás trápí deprese, zkuste se dohodnout se svým psychiatrem na změně terapie, sdělte mu, že se Vám přitížilo a jistě společně vymyslíte nějakou změnu, impuls, který Vám usnadní nový začátek.
Doporučuji si sehnat, byť na přechodnou dobu, i práci, kterou neznáte, zkuste v ní najít pozitivní smysl. M. Seligman psal o uklízeči v nemoci na oddělení pro lidi v komatu. Každý den uklidil a přerovnal obrazy na stěně. "Proč to děláte? Vždyť ti lidé se nejspíš nikdy neproberou, nic nevnímají..." Zeptal se ho. "Víte, já prostě chci, aby kdyby náhodou, tak aby to tu měli co nejhezčí." Odpověděl uklízeč.
Začněte ještě dnes dělat co nejmenší krůčky k tomu, abyste změnil situaci, která Vás trápí. Buďte aktivní, klidně dělejte práci jako dobrovolník, zabavte se něčím smysluplným. Zkuste si také zaznamenávat vše, co se Vám daří, neopomíjejte to. A uvidíte, že se brzy budete cítit lépe a jistě najdete i práci, která Vás bude bavit.
Budu Vám držet palce.

Komentáře uživatelů ...

Lili70
18. 4. 2013 15:30:47
Život je jedinečný dar. Sme tu na svete, aby sme si život užili a niečo pekné zažili. Tých pekných chvíľ je menej. Je to asi preto aby sme si ich vedeli vážiť. Skúste si dať predsavzatie, že sa každý deň potešíte napr. pekným kvetom alebo nejakou prácou, ktorú zvládnete. Myslite na to po celý čas a nedovolte svojej mysli aby sa zaoberala myšlienkami na zlé veci. Úspech sa určite doství skôr ako by ste čakali :)
psyzof
18. 4. 2013 15:31:26
Dobrý deň, situácia ktorú opisujete je naozaj zložitá, nie však neriešitelná, naopak. Už samotný fakt, že sa obraciate o radu je ukazovateľom, že máte chuť a energiu si vyriešiť nepríjemnosti. Chápem, že je to pre Vás teraz stresujúce, no napriek tomu by stálo za to vyčkať si na správnu pracovnú príležitosť, ktorá časom príde. Ako sa hovorí - kto hľadá ten nájde, a platí to aj pre Vás. Samozrejme, nechcem bagatelizovať fakt, že bez práce je človeku ľahko, iste však stojí za to myslieť pozitívne a nezatracovať to. Ste mladý človek, ktorý má chuť pracovať a to je naozaj najdôležitejšie. Prajem Vám veľa šťastia

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy