46561  10. 4. 2013 7:37:19 - balika

Sokyňa pre partnerovu dcéru

Dobrý deň, prosím o radu, neviem ako ďalej, milujem muža, ktorý má 14 ročnú dcéru. Žili sme spolu 5 rokov a počas tých 5 rokov som v podstate priebežne riešila problémy s tou dcérou, až to vyústilo do stavu, že sme išli od seba, pretože som nezvládala jej začínajúcu pubertu, teda to bola moja interpretácia problému, že som na vine ja. Až keď som získala odstup, tak som zistila, že celý čas to bolo o tom, resp. konflikty vznikali kvoli tomu, že dcéra so mnou bojovala kvoli tomu, aby mala otca len pre seba. Od seba sme presne mesiac a všetko nasvedčuje tomu, že mám pravdu a konečne si to pripustil aj priateľ, doteraz si tiež myslel, že som to nezvládla ja. Neviem si predstaviť život bez priateľa. Je možné, resp. je šanca, aby sa jeho dcéra vzdala roly "manželky" a prijala ma ako partnerku? Čo preto možme urobiť?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
doporučuji navštívit rodinného psychologa, kde tento problém můžete dobře řešit. Je to velmi častá komplikace nově sestavených rodin. Musíte respektovat, že ať chcete nebo ne, vstupujete do světa rodiny mezi dceru a jejího tatínka. On i Vy musíte respektovat, že všechny změny chtějí čas a citlivý přístup. Napadá mne otázka, že pakliže jste spolu žili 5 let, proč jste řešila problémy s dcerou svého partnera? Neměl by její problémy řešit spíše on? Role "macechy" je jednou z nejtěžších, neboť i v kultuře obecně je vnímána často negativně.
Svět nově postavené rodiny je potřeba upravovat tak, aby to vyhovovalo všem jejím členům. Nemělo by se stát, že by někdo stál proti někomu jinému. Doporučuji to nevzdávat a obrátit se na pracoviště, kde používají rodinnou psychoterapii, tedy pracují se všemi členy rodiny.
Pokud byly problémy s dcerou nejvýznamnějším problémem, nevidím velký smysl v tom, že odejdete. Nejde o to, kdo co zvládal, nezvládal, vše je proces, v rodině nelze označit jednoho člena jako "škůdce" nebo toho "kdo za něco může."
Doporučuji se zaměřit na to, aby se dcera necítila přítomností nového člena rodiny ohrožena. Její vztah s otcem může zůstat intenzivní, jen by měl mít stále roli otce a ona dcery. Pak by se její chování k Vám mohlo zlepšit.
Pokud "nechce opustit trůn" cítí se zkrátka ohrožena, cítí, že ztrácí něco, co má ráda. Budete jí muset ujistit o tom, že svou pozici u otce jako jeho dcery, nijak neztratí, Vaší přítomností.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Bader
10. 4. 2013 9:26:13
Konkrétne vám tu neporadím ale skúste si prečítať podobný problém: http://www.livedoctor.cz/home/detail?id=45709
balika
25. 4. 2013 22:33:16
Dakujem velmi pekne za reakcie

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy