46706  16. 4. 2013 17:42:46 - hea1

Problém so sexuálnou stránkou

Dobrý deň. Keď som mala 10 rokov, dostala som sa ku knižkám, ktoré neboli určené pre deti. Bola to beletria pre ženy. Dejovo boli knihy zaujímavé, takže som ich hltala, problém je v tom, že tých kníh bolo mnoho a v každej jednej bolo množstvo žien, ktoré boli znásilnené a celý akt bol do podrobna popísaný. Zväčša to boli mladé dievčatá do 20 rokov. Vtedy som v tom nevidela problém, no ako som staršia, teraz mám 21 rokov, začínam uvažovať, či niečo také nemôže tiež na dieťa zapôsobiť, akoby to prežilo ono samo. Hoci som to sama nikdy našťastie nezažila, pociťujem paniku, ak mám ísť sama niekam potme, pohľad na muža v tme mi podlamuje kolená od strachu, taktiež aj za denného svetla pociťujem pri niektorých okoloidúcich mužoch úzkosť. S mužmi komunikovať veľmi neviem, udržujem si odstup, kamarátov mužského pohlavia mám len veľmi málo, a to málo sú tí, ktorých som bola v podstate prinútená spoznať a preto majú moju dôveru, že pri nich mi nič nehrozí. Mám aj priateľa, veľmi sa ľúbime, s objatiami, bozkami, túlením či dotýkaním problém nemám, dokonca mám občas chuť na nejaké drsnejšie objatia, aby "som cítila pri sebe muža", no predstava pohl. styku ma desí.Donedávna som preto ani deti nechcela, no názor som po istých udalostiach zmenila, avšak tento strach tam zostal, aj keď si hovorím, že keď sa budeme mať radi, bude to automatické a prirodzené. Priateľ ma do ničoho nenúti, obaja sme toho názoru, že po svadbe. Neviem, či je možné mať takýto problém ako mám ja len kvôli nejakým knihám, ani som sa s tým nikomu nezdôverovala, no v poslednom čase sa nad tým musím neustále zamýšľať a rada by som ten problém vyriešila, aj keď možno znie smiešne. Bola by som však radšej, keby sa to dalo bez psychológa, silou vôle alebo čo. Prosím, stretli ste sa s niečím takýmto? Môže to byť príčina? V detstve som bola tiež viackrát psychicky šikanovaná rovesníkmi. Vopred vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nevím. Je možné, že jste si díky fantazii vypěstovala v dospívání určité předsudky o pohlavním soužití s muži a veškeré další obavy je oživují.
I když se toho obáváte, navrhoval bych Vám navštívit psychologa. Nikoliv primárně kvůli obavám ze sexuálního zneužití, ale kvůli Vašim obavám obecně.
I to, že se obáváte kontaktu s psychologem mne zaujalo. Co konkrétně Vám kontakt ztěžuje, co Vás odrazuje? Psycholog Vám musí sedět, vyhovovat, je tedy normální, že některého navštívíte a řeknete mu, že to s ním nepůjde. Třeba to ale půjde. Nikdo navíc nečeká, že budete vyprávět zcela otevřeně na prvních sezeních. Dobrý psycholog musí respektovat Vaše tempo, Vaše pohodlí.
Silou vůle bych Vám doporučil právě onen první krok, navštívit psychologa. Pokud to dokážete, je velká pravděpodobnost, že společně vyřešíte i další obavy a trápení.
Potíž je v tom, že řešit věci "silou vůle" znamená tlačit proti zdi, která Vám dosud odolávala. Pohled druhého člověka je dobrý v tom, že může posoudit, nakolik je ta zeď silná a zda opravdu není lepší zeď obejít.
Přeji hodně štěstí a silnou vůli v odhodlání, řešit, co Vás trápí.

Komentáře uživatelů ...

honest4
21. 4. 2013 15:42:24
Dobrý deň. V podstate ste si odpovedali, musíte sa proti tomu postaviť svojou pevnou vôľou. Vo svete sa deje veľa strašných vecí-šikanovanie, domáce násilie, znásilnenia. No prečo sa dívať na tie negatívne stránky a radšej si život neužiť? Áno, mali by sme byť opatrní, ale to neznamená, že sa každý deň budeme báť, že niečo zlé môže prísť. Určite nechcete prežiť celý život v obavách. Pokiaľ priateľa milujete, tak samotný akt po svadbe sa odohrá s láskou a pocitom šťastia. Nechajte obavy opadnúť, veď vás predsa k ničomu nenúti. Zdôverte sa mu s touto situáciou, určite vás pochopí a bude sa snažiť, aby ste sa v jeho náručí cítili ako pod krídlami ochrancu a nemali ani najmenšie obavy, že vám chce ulížiť. Možno by pomohlo, aj keby si vsugerujete do hlavy, že to, čo ste v detstve čítali je len príbeh, alebo zlý sen. Nereálny sen, ktorý sa vám nikdy nestane. Prečo by sa aj mal stať? Všade naokolo-v novinách, televízii, rádiu len počúvame výcuc tých najhorších vecí, ktoré sa v svete dejú, no presvedčte samu seba, že sa vám nič také nestane. Pozrite si pár romantických, dokonalých filmov so šťastným koncom a predstavte si samu seba v hlavnej role :) A tento rozprávkový dej môžete kľudne zrealizovať. Držím palce.
Nahodnyhost
22. 4. 2013 12:14:02
Jste dosti mladá, že nemáte silnou potřebu mít pohlavní styk je v pořádku. Pokud s tím přítel nemá problém, klidně zkuste sex až po svatbě. Když budete mít spolu hezký vztah, tak ty různé strachy z dětství můžou pominout samy. Pokud ne, tak zajít k odborníkovi lze vždy.
hea1
22. 4. 2013 17:19:19
Veľmi pekne vám ďakujem, celkom ma to povzbudilo, stále si to opakujem, že všetko bude v pohode a fajn. Horšie je, že som zistila, že priateľ mal problémy so závislosťou na porne a masturbácii a hoci s tým ešte stále bojuje a snaží sa, vo mne to vyvoláva stále rôzne predstavy a najmä obavy a aj istú nedôveru voči nemu a do budúcnosti. V podstate to bola príčina, ktorá podnietila môj príspevok.
Nahodnyhost
22. 4. 2013 17:47:17
Váš přítel je bez sexuální partnerky, tak porno a masturbaci má jako náhradu. Závislost na pornu mi přijde nebezpečná, jelikož dost např. ženatých mužů z toho důvodu postupně rezignuje na sexuální život a uspokojují se jen takhle. Nechci Vás nijak tlačit k sexu, ke kterému se zatím necítíte. Ale nevyhovovalo by Vám mazlení? Tulit se k sobě, nechat se od přítele dráždit na prsou. Příteli umožnit, aby byl nahý, erekce v kalhotech není příjemná. A pokud byste na konci i přítele masturbovala, určitě by mu to vyhovovalo lépe než současný stav. A Vám by to možná pomohlo překonat určité zábrany. Samozřejmě, pokud chcete, tak se sexem byste mohli začít až po svatbě. Taky bych doporučil si zajít někam společně k vodě, do soukromí a koupat se nazí. Tohle běžně dělají i páry, které chtějí spolu žít až po svatbě. Ať se přítel potěší Vaší krásou, možná ho pak nebudou tak lákat ty ženy na internetu.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy