46758  18. 4. 2013 22:49:55 - miki24

Som silný individualista, čo s tým?

Dobrý deň,
mám 23 rokov a aj jeden problém s jednou mojou negatívnou vlastnosťou, s ktorou som plne zmierený a vyrovnaný, ale ovplyvňuje viac bohužiaľ môj život, ako som čakal. Na úvod mojím problémom je to, že som silný individualista ako i ambivertom. Na jednej strane cítim sa skvelo v spoločnosti iných, som pomerne komunikatívny a rád spoznávam nových ľudí. Nie som však veľkým tímovým hráčom. Prejavuje sa to najmä v tom, že je veľmi veľa činností, ktoré robím najradšej sám. Zbožňujem športové podujatia, koncerty, prechádzky, ale navštevujem a praktizujem ich vyslovene osamote, lebo neviem si predstaviť, žeby som bol tam s niekým známym kvôli neopakovateľnému vychutnávaniu atmosféry. Predstava nejakých pravidelných stretnutí s blízkymi priateľmi je vecou, ktorá ma desí a stretávam sa s nimi len raz za určitý čas (dajme tomu raz za mesiac až dva). Proste sám sa nenudím, dokážem hádzať na basketbalový kôš aj 3-4 hodiny vo večerných hodinách a nechýba nikto ani priateľka.

To je ten problém. Partnerky mali pocit, že nezdielam s nimi svoj život, ako by som mal. A stále mi vyhadzovali to na oči. Žiadna moja doterajšia partnerka nedokázala akceptovať to, že nemám potrebu ju vídať každý deň, ale len 2-3x za týždeň, lebo sa chcem venovať iným svojím aktivitám okrem iného aj vysokej škole. Rôzne katastrofické scenáre boli vždy na dennom poriadku vraj mám určite nejakú inú. Pričom aj po ubezpečení, že to určite nehrozí tak po určitom čase sa rozišli so mnou. To viem pochopiť a aj chápem, že určite správať by som sa tak nemal, ale neviem si pomôcť.
Čiže moje 2 nasledujúce otázky znejú takto:
1.Čo mám robiť a ako zvíťaziť nad svojim individualizmom? Prípadne aký typ ženy by bol vhodný pre mňa?
2.Ako nájsť potešenie a chuť k pravidelným spoločným aktivitám s blízkymi priateľmi (myslím si, že toto je kľúč k úspechu)?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milý Miki,
napadá mne otázka, nakolik o to vlastně stojíte? Píšete, že jste o samotě vlastně spokojen, že je Vám přítomnost dalších lidí spíše nepříjemná. Proč jste tedy začal s bývalými partnerkami chodit?
Jakou potřebujete partnerku? Na to je snadná odpověď: Takovou, které bude vyhovovat, že se příliš nevídáte, a že ve vztahu nevyžadujete výrazné citové zapojení.
Když se Vám něco nelíbí, nedělejte to. Pokud máte dojem, že s přáteli být chcete, ptejte se, co Vám v tom brání. Je možné, že s přáteli chcete být, ale něčím Vás jejich přítomnost ohrožuje. Například stydliví lidé jsou s lidmi často rádi, ale děsí je poutání jejich pozornosti. Hodně soutěživí lidé mohou cítit potřebu soupeřit s ostatními v čemkoliv, což vlastně kazí jejich pohodu.
Zeptejte se tedy sám sebe, co vlastně chcete. Pokud Vám Váš život vyhovuje, proč byste ho měl měnit? A pokud chcete něco změnit, co konkrétně Vám v tom brání?
Teprve pak si položte otázku, zda si na změny troufnete sám, nebo to zkusíte s psychologem.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

miki24
24. 4. 2013 23:35:46
Veľmi pekne ďakujem Vám za odpoveď. S priateľmi som rád, ale raz za určitý čas (1-2x za mesiac je tak optimum). Je pravdou, že vyhovuje mi samota, a som spokojný. Zmena je asi nutná napriek spokojnosti so životom. Uvedomujem si totiž, že nebude to udržateľné večne. Problémy si myslím prídu neskôr tak, či tak a budem musieť riešiť tú vec o 2-4 roky, keď budem končiť vysokú školu. Nemusia byť len partnerského charakteru, ale pravdepodobne aj pracovného, lebo zrejme bude nutné pracovať a vychádzať s ľuďmi v nejakom tom pracovnom tíme. To pracovné však nedokážem ešte posúdiť, lebo ako študent som praktizoval doteraz také brigády v zahraničí, kde nebolo nutné sa družiť.
Mgr.Zajic [Psycholog]
30. 4. 2013 10:37:03
Řešte problémy, které Vás trápí, nikoliv ty, které by Vás mohly trápit v budoucnu ;) Nejde o pasivitu vzhledem k budoucnosti, ale zbytečné zatěžování něčím, co vyřešit nelze. To, zda budete v práci nespokojen, prostě řešte až budete v práce nespokojen. Hypotetické problémy se nedají vyřešit, protože se nemění, nereagují na Vaše změny chování. Stejně tak v životě - pokud se Vám Váš současný život líbí, užívejte si ho! Za pár let se Vám třeba bude líbit něco jiného, tak ho změníte.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy