46775  19. 4. 2013 21:36:34 - MarciGaborova

Bojím se o přítele

Dobrý den ,
chtěla jsem se zeptat jestli má někdo zkušenosti se sektou "svědků jehovových" ? Mám přítele jíž 2,5 roku. Že je jehovista mi řekl až po roce,po dlouhé úvaze jsem se rozhodla to v určitých mezích tolerovat. Jelikož přítel ještě pořád studuje a bydlí u svých věřících rodičů,potřebuje hlavně jejich finanční podporu při studiu.Proto ,ze sekty odejít nemůže. Nerada o těchto věcech s přítelem mluvím a tak se chci zeptat jak to v té sektě chodí s krví(transfúze krve) ? Mám o něj strach ,že v případě nějaké nehody by ho nechali umřít. Poskytli by mu lékaři pomoc ,aplikovali by mu transfúzi i přes nesouhlas rodičů ,aby mu zachránily život? 18.let už mu bylo ,jen se bojím ,že kdyby byl v bezvědomí sám by neměl možnost vybrat si mezi životem a smrtí,předem děkuji za odpověď

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
se Svědky Jehovovými nemám příliš detailní zkušenosti. Vím ale o problémech s transfúzemi. U dětí často lékaři reagují velmi podrážděně a snaží se transfúzi poskytnout někdy i za zády rodičů pacienta, chtějí zachránit život, nicméně pak mohou čelit žalobě rodičů.
Pokud je Vašemu partnerovi 18 let, jeho rodiče nemohou lékaře nijak přinutit, aby mu neposkytli transfúzi, pokud ji on sám neodmítá. V případě jeho bezvědomí, by museli rodiče nějak prokázat, že on sám odmítá transfúzi i v případech, kdy k tomu není schopen dát souhlas. Takže pokud on sám proti transfúzi není, buďte klidná.
Detailní odpověď by Vám však spíše poskytl právník.
Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

Nahodnyhost
22. 4. 2013 0:49:14
Svědci Jehovovi jsou na jednu stranu sekta málo nebezpečná. Nehrozí žádná hromadná sebevražda, existují dlouho, jsou do značné míry předvídatelní. Spíš kazí životy svým členům, neuznávají žádnou jinou víru než ty jejich bludy. Občansky žijí spořádaně. Jenže problém je právě u toho odmítání transfúze krve - jak pro sebe, tak i pro děti. Tzv. bezkrevní medicína je jen náhradní řešení a určitě ne něco, co by lékaři sami hledali. Je-li plnoletý, tak odmítnout krevní transfúzi může on sám, ale ne jeho rodiče za něj. Otázka je, jestli je svědek Jehovův. Pokud ano, tak si Vás nikdy nevezme, dokud nekonvertujete a nestanete se taky SJ. To pak znamená každý týden předepsané povinnosti, dělat náboženskou agitaci, např. rozdávat tiskoviny v metru, oslovovat lidi na ulici. A hlavně, poslouchat ty starší (laické duchovní, placené kněze nemají). Poslušnost tam je absolutní, jiný názor se nepřipouští v ničem. Předpokládám, že spolu asi sexuálně nežijete. To totiž SJ nesmí. I kdyby přítel nebyl tak přesvědčeným SJ, tak zdá se, že jim podláhá.I lidi, co ze sekty odešli, tak lecdky byli a jsou leta potom zničenými lidmi. To je možná ještě nebezpečnější jak ty transfuze krve, co oni nesmí. Zcela zničí lidskou osobnost - vyžadováním slepé poslušnosti. Oni to přitom umějí, jají techniky vypracované, v podstatě se v mnohém shodují s fungováním reklamy. A ta je taky velkým dílem o manipulaci, to snad víme.
Nahodnyhost
22. 4. 2013 0:55:11
Najděte si nějaký spis od pana Vojtíška či jiných ze společnosti pro studium sekt. A přečtěte si o SJ, co tam píší. SJ jsou mazaní, oni zpracovávají lidi postupně. Postupně, v malých krocích, budete dělat různé ústupky, odejít bude stále těžší. Pokud Vám přítel řekl, že je SJ, tak víru nějakou má a není to tak, že by jen hrál divadlo pro rodiče. A odejít může být hodně těžké. Nic ho sice nedrží, žádná zákonná povinnost, ale ty lidi jsou leckdy tak zpracovaní, že sice odejít chtějí, ale ten odchod jim může trvat klidně leta. Zmanipulováním totiž člověk ztrácí svoji vůli. Ta manipulace přitom funguje nejdřív na základě vlídnosti. Přijdete mezi ně, budou milí, laskaví, projeví zájem, pomůžou. Rádi se chytají např. lidí, co někoho v rodině ztratí, jsou psychicky na dně. Zdánlivě pomůžou, pak se ti lidi cítí zavázaní. Mistři manipulace. Ne ty lidi, ale celý systém, jak to funguje.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy