46843  23. 4. 2013 14:44:25 - jardiniere

Popôrodna psychóza a bipolárna porucha

Dobrý deň,
v priebehu roka by som chcela otehotnieť. Moja mamina mala popôrodnú psychózu a následne dodnes ma bipolárnu poruchu (bolo mi povedané že ju dostala z kojenia a že v jej rodine mal psychickú chorobu aj jej strýko). Snažím sa získať informácie o dedičnosti, prípadne na čo si mám dať pozor, mohla by som sa ochrániť tým, že by som napr. nekojila? Môj gynekológ mi povedal,že sa o tom budeme baviť až keď budem tehotná. Ja však potrebujem informácie predtým,kedže sa chcem rozhodnúť či vôbec otehotniet. Ďakujem za odpoveď.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Existuje mnoho studií, které zkoumaly dědičnost poruchy nálady, do nichž bipolárně afektivní porucha spadá. Dědičnost zde hraje spíše menšinovou úlohu. Vznik poruchy nálady, zvláště v době po porodu, je více ovlivněn okolnostmi života mladé maminky a tím, jak se s nimi ona vypořádává.
U Vaší maminky tedy zřejmě probíhala poporodní deprese s následným přehoupnutím do manické epizody a rozvojem bipolárně afektivní poruchy (BAP).
Drouhou, méně pravděpodobnou možností, je, že Vaše maminka měla psychotické příznaky (bludy, halucinace), tedy poporodní psychózu. Ta se u ní následně nevyléčila zcela a maminka dál trpěla BAP. Také u těchto psychotických potíží hraje dědičnost téměř minimální roli, je to cca 10% pravděpodobnost, pokud se psychotická poruchy objevila pouze u matky a ne u obou Vašich rodičů.
Za Vašimi pochybnosti stojí možná obava, abyste v mateřství neopakovala něco, co jste vnímala u své maminky a čeho byste se snad ráda vyvarovala. To je docela možné, a bylo by pro Vás vhodné svoje pochybnosti zajít zkonzultovat k psychoterapeutce, ať se můžete pro těhotenství rozhodnout více v klidu. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy