46885  25. 4. 2013 18:14:19 - Alexandra20

Vzťah zatiaľ na dialku a s cudzincom.

Dobrý deň.
Chcela by som vás poprosiť o radu. Pred vyše polrokom som sa zoznámila s cudzincom ktorý žije tisícky kilometrov odo mna. Zalúbili sme sa. Pan X bol dokonca ochotný za mnou prísť do prahy až zo samotnej ameriky. Stále si spolu, píšeme, voláme. Avšak naša komunikácia je zatiaľ len takáto virtuálna. Avšak plánujeme spolu budúcnosť a vyzerá to dosť vážne. Po skončení školy( maturita tento máj) by som mala za ním pricestovať. Pán X je odo mna starší o 11 rokov áno viem čo si myslíte poviete, že je to problém, pretože on bude mať iných kamarátov, iné záujmy, ale on je by som skôr povedala ešte také veľké dieťa, rozumieme si spolu , dokonca by som povedal až moc. Ja som si osobne nikdy nerozumela z mladšími, čiže rovesníkmi. Pri našom stretnuté došlo takmer k sexu, ale veľmi ma prekvapilo keď ma do ničoho nenútil a vraj počká. Chcela by som sa vás spýtať môže mať takýto vzťah šancu? Neviem, či som len ja taká, ale či som sa s ním bozkávala, držala za ruku alebo hocičo iné vždy som len myslela na 1 vec. Opustí ma? Čo ak ma nechá? Som normálna. Neviem, či som nie až moc domýšlavá a histerická .

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Alexandro,
to, jak vztah dopadne na počátku neví vůbec nikdo. Nikdy nelze s jistotou říci, jak se situace bude dál vyvíjet. Existují však faktory, které vztah zatěžují. Kulturní odlišnost, malá vzájemná znalost, věkový rozdíl, to všechno může vnášet komplikace, se kterými se budete muset vyrovnávat. Na Vašem místě bych se pokusil zdržet kroků, po kterých se obtížně vrací zpět. Zkuste se ptát svých rodičů, známých, jak vidí situaci oni a porovnávejte jejich názory se svými.
To, že odletíte do Ameriky za mužem, kterého jste, pokud to chápu dobře, viděla jednou, je poměrně zásadní rozhodnutí. Budete tam sama, bez přátel, bez práce, zcela odkázaná na něj. Existuje nějaká varianta, která by byla "bezpečná" i pro případ, že byste se setkala s nějakými problémy? Nemůžete se nějakou dobu poznávat tady? Nemůžete cestovat s přáteli?
Tedy: Vztah na dálku přeměněný v reálný vztah nemusí být nutně odsouzen k zániku, opatrnost je však namístě vždy. Doporučuji naslouchat radám zkušenějších a nedělat radikální a absolutní změny.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nahodnyhost
26. 4. 2013 17:52:36
Přidám jen jednu myšlenku k názoru odborníka. Pokud bych odjížděl do Ameriky, tak bych tam jel tak, abych nebyl na dotyčném cizinci závislý. Je zcela běžné, že dívky po maturitě nejdou hned na vš, ale odjedou do ciziny jako au-pair, aby se naučily cizí jazyk na vyšší úroveň. Výuka jazyka mimo jazykové prostředí nikdy nedocílí, aby dotyčný mluvil jak mluví rodilí mluvčí. Co si vyjednat třeba roční pobyt v daném městě, kde budete jako au-pair? Ať vám letenku zaplatí, nejlépe i zpáteční po nějaké době. Ale tam bych byl zpočátku nezávislý na něm. Když tam budete žít 3-6 měsíců, sama se živit, poznáte trochu místní poměry, pak třeba to au pair pustit. I když, nechat se od někoho živit je vždy ošidné a být na někom závislý může být zlé. Vztah by v tom půl roce se mohl rozvíjet trošku jinak, než jen na dálku s jednou návštěvou zde. A kdyby vztah nevyšel, tak bych se po roce, roce a půl vrátil. Perfektní zvládnutí jazyka se bude hodit vždy. Případně si během té doby můžete zařídit studium na nějaké vš tam, i když by to chtělo získat nějaké stipendium, bez něj si to umím těžko představit.
mata111
29. 4. 2013 13:07:26
Prosím mám problém,poraďte mi ako mám vložit svoj príspevok do psychologickej poradne
Mgr.Zajic [Psycholog]
30. 4. 2013 10:34:09
Dobrý den, nalevo, na konci lišty poradenských sekcí je ikonka "vložit".

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy