46909  27. 4. 2013 7:50:12 - tomikat

Problém so synom

Dobrý deň,obraciam sa na vás s prosbou o pomoc so synom.Môj syn má 25 rokov.Býva u mňa doma,neplatí nájom,nepracuje,nič nerobí,len celý deň spí alebo leží pred TV.Má - ani neviem koľko dlžôb,lebo všetky upomienky schováva.Nikde nie je evidovaný,neplatí si zdravotné poistenie,nestará sa o nič.Nedá sa s ním o ničom sa porozprávať.Vždy keď mu pomôžem mu zohnať nejakú prácu,dlhšie ako 3 mesiace nevydrží.Vždy si nájde výhovorku a vždy je niekto na vine prečo odtiaľ odišiel. Naposledy som mu zohnala prácu vo Viedni,byt.Rozprával veľmi nadšene ako sa mu tam páči.Prehovoril ma,aby som mu kúpila auto na leasing.Bola som presvedčená,že sa konečne zmenil,zmenil svoje zmýšľanie.Aká to chyba! Leasing som zobrala na svoje meno,lebo kvôli dlžobám a exekúciám,by o auto hneď prišiel.Bola som presvedčená,že chce svoje dlhy splatiť a to sa dá len keď zarába. A teraz zostal zas doma bez jediného náznaku.O nič sa nestará:byt vo Viedni,ročná karta na MHD,bankový účet,zdravotná karta v RA.To všetko treba zrušiť,nechápem ako jeden dospolý muž nevidí dôsledky svôjho jednania.
Pômožte mi kam sa mám obrátiť,čo urobiť. Ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
lidé se dělí na děti a dospělé jen před zákony. V jednání se někdy děti mohou chovat dospěle a dospělí nedospěle. Váš syn se v podstatě chová zcela normálně, kdo by nechtěl ležet doma a nic nedělat? I my ostatní bychom možná nechodili do práce, kdybychom nemuseli vydělávat, starat se.
Jak se vlastně přihodí, že člověk začne chodit do práce? Co se změní, že se začne sám živit?
Jistě znáte pohádku o Honzovi za pecí. Vzpomenete si, co udělali rodiče, aby ho přiměli z té pece vstát?
Chápu, že to pro Vás bude těžké, ale tím, že budete věci vyřizovat za syna, se nenaučí být zodpovědný sám za sebe, řešit životní situace samostatně. Vodit dítě za ruku přes silnici je nutné, dokud samo nedokáže vnímat nebezpečí. Pak přijde čas, že se většina dětí chce pustit, jít někam bez rodiče, být samo.
Jsou děti, které se však drží dál pevně a nikam nechtějí. Maminka je většinou vybídne, postrčí, aby udělaly pár kroků bez jejich péče.
Váš syn se vše musí naučit sám a jistě to dokáže, možná to dokonce umí, jen zkrátka NEMUSÍ.
Vy byste mu k tomu měla dát příležitost. Nechytat ho od pádu na zem, očividně potřebuje cítit náraz, překážku.
Ohledně právních důsledků doporučuji chránit sebe sama. Tzn. nezavazujte se k ničemu, co je jeho problémem - dluhy, jiné závazky, ručení. Ani v případě, že bude říkat, že se změnil, nebo si to budete myslet Vy. Musí se naučit samostatnosti, což znamená nespoléhat na Vás.
Počítejte také s tím, že se mu Vaše nové chování nebude líbit. Časem pochopí, že to bylo v jeho zájmu, ale bude to nějakou dobu trvat.
Hodně štěstí a pevné nervy.

Komentáře uživatelů ...

Maroel
28. 4. 2013 15:02:26
Dobrý den, hodně krat jsem se setkala s matkami co mají tento problém. Vím že to bude znít hnusně, ale tahle rada pomohla už mnoho krát mým kamarádkam. Nebuďte na něj tak hodna. Je mu 25 let a musí se naučit zodpovědnosti. Prostě mu jak už jste jednou udělala zařiďte práci a byt a už se nestarejte. Kluk si totiž neustále spoléha na to, že jste slabá a budete pořad řešit jeho problémy. Ale skončite bez peněz a zoufala ještě vic. Nepomuže mu psycholog ani terapeut jedině přísná výchova. Musí pochopit, že už je dost velký na to aby se o sebe staral. Věřte, že když nemá na výběr než dělat tak se pouči. Hodně štěstí. :)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy