47228  13. 5. 2013 13:38:25 - majolka

Nerozhodná

Dobrý deň,
mám pocit, že som veľmi nerozhodná (ako typická žena) a že trpím pocitom vyhorenia. Tri roky som chodila s jedným mužom, bol úplne ako vysnívaný až na... veľmi starostlivá mamička, dosť nezhodné koníčky... za tie tri roky sa toho veľa našlo... Potom som si našla môjho súčasného partnera. S týmto som už viac ako rok. Začali sme spolu aj žiť. Problém je v tom, že s tým predchádzajúcim partnerom som sa rozišla ja, mala som pocit, že ma neľúbi. Ale teraz, keď sme sa začali znova rozprávať (aspoň ako priatelia), mám pocit že som urobila veľkú chybu a neviem prestať na neho myslieť.... Nerozumiem tomu... vždy som si myslela že viem, čo v živote chcem a je správne...

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
návraty a obnovování vztahů minulých jsou velmi ošidné. Naše paměť není nic neměnného, mrtvého, vybavujeme si vzpomínky, které se nám hodí, vše se nově interpretuje. Nelze si tak "objektivně" vzpomenout přesně na minulé události. Tudíž v případě pochybností a zájmu o minulého partnera se vybavují spíš pozitivní zážitky a negativní se bagatelizují.
To, že po roce pochybujete o posledním rozchodu není nijak výjimečné. Zajímalo by mne, nakolik rozhodná jste byla tehdy.
Jistotu "správného rozhodnutí" Vám nikdo neposkytne, vždy budete pochybovat a nově se rozhodovat. Spíš mne napadá, jak jste spokojená v současném vztahu, když v myšlenkách utíkáte do minulosti. Máte dvě možnosti - buď tyto myšlenky omezíte tím, že začnete zlepšovat svůj stávající vztah, nebo jej ukončíte. Vztahy které "nemůžeme mít" jsou však jakoby lákavější, atraktivnější, je to tím, že jsou v přítomnosti nereálné. Když máte chuť na zmrzlinu, chutná v duchu jinak, než ta skutečná, kterou si koupíte. V představách se totiž nepokecáte a nemusíte jíst suchý kornout, který třeba nemáte ráda :)
Takže jednoduše - je to na Vás. To, že toužíte po minulém vztahu znamená, že nejste patrně zcela spokojená v tom současném. Úspěch a jistotu Vám ale nezaručí ani práce na současném vztahu, ani návrat k tomu minulému (je možné, že se vše bude jen opakovat).
Možná byste to i s pocitem vyhoření mohla probrat s nějakým psychologem.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy