47256  14. 5. 2013 14:36:36 - Evellynn

Viditelné žíly, praskající cévky

Dobrý den,
chci se zeptat, zda je normální prosvítání žil po celém těle? Přestože mám nadváhu, mám viditelné žíly po celém těle, nejvíce na nohou, bocích, prsou, ale také na břiše - tam trochu méně. Hodně jsem v poslední době přibrala a dělají se mi na břiše strie, také mi začaly praskat žilky kromě nohou a boků už i na břiše. Moje maminka i babička měly vždy také viditelné a praskající žíly, s vyšším věkem pak také křečové žíly. Také se mi od dětství dělají lehce modřiny, nemůžu ani darovat krev, protože mi žíly praskají, když jsem chtěla darovat plazmu, pokaždé mi žíla praskla a udělal se modřina, řekli mi na tranzfúzce, že mám křehké žilní stěny. Co mě ale trápí - když jsem byla na kožním se znamínkama, ukazovala jsem ty strie a popraskané žilky na břiše paní doktorce a ona mi řekla, že viditelné žíly a popraskané žilky na břiše mají lidé s cirhozou. Když jsem jí chtěla ukázat, že to mám i na nohou a bocích, tak se ani nepodívala. Tak jsem hned šla na krevní testy a výsledky byly mírně nad normou - GMT 0,7. (dva dny před odběrem jsem vypila docela dost vína). Paní doktorka říkala, že to není nic katastrofického, ať přijdu za měsíc na kontrolu a abstinuji. Jaký je váš názor na popsaný problém? Mám se bát? Děkuji za odpověď.

Olasek   Olasek [Všeobecná sestra]
Dobrý den, pravděpodobně se o žádnou závažnou nemoc nejedná. Sama píšete, že i vaše maminka a babička mají stejnou strukturu kůže se silnou žilní kresbou, jedná se tedy spíše o genetickou dispozici. Nicméně takto, pouze z vašeho popisu, Vám to nemohu potvrdit. Píšete, že máte přijít na kontrolu k Vaší lékařce za měsíc - což Vám určitě doporučuji. Neváhejte se jí svěřit se všemi starostmi, určitě Vám fundovaně poradí a zodpoví Vaše dotazy.

Komentáře uživatelů ...

Evellynn
14. 5. 2013 14:37:10
Chci ještě říci, že na břiše jsou žíly viditelné spíše až při natažení kůže, mám je taky i na podbřišku a dolní části břicha, tam se mi taky dělají strie. Jinde na těle - prsa, nohy, boky, jsou žíly a popraskané žilky viditelné i bez natažení kůže. Jetě chci také podotknout, že jsem nikdy neměla pevné břicho, i když jsem měla o 30kg méně a cvičila jsem - ať jsem dělala cokoli, měla jsem břicho měkké a tukovaté. Také na mamologii mi paní doktorka řekla, že mám velmi lehce prohmatné prsy, že jejich struktura je velmi měkká a čitelná.