47303  16. 5. 2013 20:51:37 - milkyway

Problém s jídlem

Dobrý den,
trapí mě problémy s jídlem.Nejedná se o anorexií a ani jiné podobné nemoci. Jen jsem poslední dobou jídlem strašně moc svazována. Snažím se zhubnout, ikdyž mi to nikdo při mých 47 kg nechce věřit(vzrůstově jsem malá). Přestože chci zhubnout "pouhá" 3 kila, stále se mi to nedaří. Např. 1-2 dny jím vyváženě, méně a zdravě ( pořád si rekapituluji co jsem zrovna snědla,kolik,kolik to mělo kalorií,co si dám pak...),3. den se všechno zvrtne ,já se zhroutím a na posezení vyprázdním polovinu ledničky a celý maraton většinou končí depresemi, sebedestrukčními myšlenkami ,záchvaty pláče atd. A pak celý koloběh běží nanovo. Myšlenky na jídlo mě svazují dennodenně . Už se vůbec nesoustředím na práci, na budoucnost, přátele, zábavu - jediným smyslem života je, to co si naplánuji,že sním a pak to stejně nedodržím a vyčítám si to. Jak tento začarovaný kruh prolomit?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
v první řadě doporučuji navštívit psychiatra. Ten posoudí, nakolik je závažný Váš zdravotní stav, co se týká hmotnosti, 47kg není příliš, i pokud jste menší. To, že se Vám nedaří shodit, je toho drobným důkazem. Psychiatr Vám pravděpodobně doporučí klinického psychologa, se kterým bych doporučil začít řešit otázky Vašich obav z kalorické hodnoty jídel a přibírání obecně. Poruchy příjmu potravy (anorexie či bulimie) jsou opravdu velmi závažné poruchy a Vy popisujete poměrně přesně počínající příznaky.
Chápu, že jít k psychiatrovi se lidé často odhodlávají dlouho a mají z návštěvy obavy, ale nesnažte se opravdu své problémy řešit sama. Objednejte se co nejdříve, ideálně na pracoviště, kde pracují s poruchami příjmu potravy. Čím dříve to uděláte, tím dříve se budete cítit lépe a vyvarujete se možných trvalých následků.
Ve Vašem případě ještě nejde tolik o to, zda jste již ohrožena podváhou, či nikoliv, ale spíš o nastavení, které vůči jídlu máte, o depresivní stavy, výčitky.
Kontaktujte tedy prosím psychiatra, klidně tam s Vámi může zajít nějaká kamarádka nebo známý.
Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

dobo
21. 5. 2013 19:40:59
Treba sa zbaviť myšlienok ohľadne chudnutia. 47 je už moc málo.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy