47438  23. 5. 2013 14:38:13 - dado963

Útek z domu

Doma mam uz vyse pol roka problem s mamkou. Mam 16 rokov a som gay a ona to nevie pochopit a preto ma stale zhukava, robi trapne opatrenia aby mi znicila zivot a chce aby som sa zmenil na 'normalneho' chalana. Proste jej vadi ze som gay, a uz pol roka mam chalana ktoreho milujem a aj on miluje mna ale byva asi 250 km daleko a chcem za nim utiect na 2 tyzdne, kedze ma jeho mama pozvala k nemu domov ale mna moja mama ma nechce pustit, ale ja sa uz chcem s mojim chalanom zas byt. U mamy tzo uz aj tak horise nebude cize nemam co stratit, ale chcem sa spytat ci mi nehrozi nejake trestne stihanie ak uteciem od mamy na 2 tydzne prec? Mozu ma trestne stihat za nieoc take ze som usiel? A uz som rozhodnuty ze uteciem nemam co u mamy stretnut, aj tak za rok a pol sa k chalanovy odstahujem cize ten rok a pol uz nejako dozijeme, cize len ma zaujima ci je to trestny cin ked uteciem? :) Dakujem za odpoved

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
pokud s Vaším odchodem nebude matka souhlasit, bude to v podstatě útěk z domova. Trestné toto chování je, avšak nikoliv pro Vás, ale pro Vaši matku. Pro Vás to může znamenat umístění v diagnostickém ústavu a posléze v dětském domově. Tzn. způsobíte si dost problémů sám, stejně jako Vaší matce. V případě, že se s matkou dohodnete, nic z toho nenastane. V případě, že opravdu budete rozhodnut odejít z domova, doporučuji kontaktovat sociální odbor na Vašem městském úřadu (kurátoři pro děti a mládež) a oznámit, že potřebujete svou situaci vyřešit jinak, než pobytem doma. Až do 18 let za Vás jsou rodiče zodpovědní, takže nemůžete zcela svobodně volit jak a kde budete žít. Rodičovskou zodpovědnost však může převzít stát (rozhodnutím soudu na návrh soc.odboru).
Dohodněte se buď s matkou, nebo s úřadem, nebo se pokuste s pomocí úřadu nějak dohodnout. Kurátoři jsou poměrně často celkem chápaví a zkušení odborníci. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy