47491  25. 5. 2013 19:59:47 - anonymous525

Mám pocit, že som lezba

Dobrý deň.
Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám doma povedať, že som lezba? Pár krát som to už mame naznačovala no ona to ignorovala. Už od dieťaťa sa cítim byť viacej chlapcom ako dievčaťom, vždy ma priťahovali viac dievčatá. Vadí mi na mne vlastne všetko a chcela by som zažiť normálny vzťah ale ako chalan. Som zúfalá, trápi ma to už pár rokov, neviem čo s tým mám spraviť a mame to narovinu povedať nechcem, mám pocit, že by to nezobrala. Ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
uvádíte dvojí popis svého prožívání. V případě, že Vás eroticky přitahují osoby stejného pohlaví, jedná se o homosexualitu. V případě, kdy navíc chcete změnit pohlaví na pohlaví opačné, jde o transsexualitu. Obojí doporučuji řešit s psychologem či sexuologem. Netuším, kolik Vám je let, ale sexuální vyhraněnost postupuje někdy pozvolna a do dospělosti lze málokdy říci, kdo je homosexuální a kdo nikoliv. Transsexualita se řeší hormonálně a chirurgicky až po dosažení dospělosti.
K Vaší hlavní otázce: Netuším, jaký máte s matkou vztah, ale je možné, že zkrátka nějaký čas bude odmítat možnost, že jste homosexuálního zaměření. V poslední větě naznačujete, že jste jí na rovinu své pocity nesdělila. Co kdybyste jí sdělila své obavy a nejistotu, kterou patrně zažíváte obě? Mohla by se snáze podílet na dalším vývoji a být Vám oporou při návštěvě odborníka.
Tedy: Kontaktujte sexuologa nebo psychologa, se kterým najdete způsob, jak sdělit matce to, co chcete bez obav. A také co vlastně vyplyne ze závěrů o Vašem sexuálním zaměření, ke kterým dojdete. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

FleurG
26. 5. 2013 23:18:01
Tvoja matka to pravdepodobne ignoruje preto, lebo to neberie vážne, z toho usudzujem, že budeš v pubertálnom veku. V tomto období je tvoje telo ovládané hormónmi, takže je veľmi tažké konštatovať napriek tvojim pocitom, či máš skutočne homosexuálne sklony alebo nie. S istotou to budeš môcť tvrdiť až po nieľkých rokoch. Dovtedy prijmi obe možnosti, ako že si heterosexuálne orientovaná, tak aj homosexuálne. Vraví sa, že všetky ženy sú aspoň trochu bisexuálky, teda majú radi mužov aj ženy. Je možné, že dočasne v tebe prevládajú city k ženám viac než k mužom, to sa však môže rýchlo obrátiť.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy