47494  26. 5. 2013 11:21:39 - Krpaivet

Těhotenská deprese

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, zda mohu něco udělat s těhotenskou depresí. Já vlastně ani nevím, zda se jedná o depresi,ale vše tomu nasvědčuje. Jsem v 31 týdnu těhotenství-začal mi 25.5.2013. A včera jsem měla oslavu s rodinou . Po oslavě jsme s manželem jeli domů a ještě večer jsme si chtěli ,,udělat dobře." Když ale chceme mít spolu sex, či jinou alternativu, tak to prostě nejde. Mé dítě se mi v břiše začne otáčet, kopat, bouchat,prostě dělat různé pohyby, co obvykle nedělá. pak se přemístí do podbříška (pod pupík), schoulí se a ,,vystrkuje" se ven přes pupík. Je to dost nepříjemné-tlačí to a není možné se hnout. Podle mne to ví, že pak nemohu a proto to dělá. Jenže včera mě to naštvalo, vytočilo a urazilo. Začala jsem brečet, manžela jsem od sebe odhodila a začala mi deprese. Brečela jsem a malej stále pokračoval. Když už jsem si myslela, že je v pohodě, chtěli jsme pokračovat. Manžel začal a malej opět také. To už mě vytočilo až moc. Začala jsem opět brečet, a zatínat pěsti. Chtěla jsem tou pěstí uhodit do svého bříška a ublížit mu. Nedokážu si představit, co by se stalo, kdybych to udělala. Vím, že to udělat nemohu, tak jsem to samozřejmě neudělala, ale teď se bojím, co přijde dál. Co když udělám něco sobě,manželovi, nebo nedej bože miminku? hrozně se bojím a nevím co mám dělat. Mám se svěřit svému lékaři? nebo jak se s tím mám vypořádat? Děkuji za radu.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
to, že jste naštvaná je úplně normální. Jde jen o to, co s tím. Jedna věc je Vaše nervová odolnost, která v pokročilém těhotenství bude nižší než jindy. Těhotenství představuje velkou zátěž pro organismus i psychiku, a proto doporučuji více odpočívat, více se rozmazlovat i ten sex je dobrá volba. Druhá věc je potíž, že již zkrátka nejste tak svobodná jako dřív. Ač astrologové a jiní lidé považují za zrod člověka dobu jeho narození, sama vidíte, že Vaše dítě má na věc jiný názor. Když mu něco není příjemné, dá to najevo. Budete muset více experimentovat. Zkuste nalézt typ sexuálního vyžití, proti kterému Vaše dítě nebude nic namítat, nebo zkuste jinou dobu, kdy bude spát hlouběji. Již nyní jste na rozhodování vlastně tři.
To, že cítíte frustraci není vinou dítěte, ale Vaší situace. Dítě samotné to pravděpodobně také trápí, jinak by se chovalo jinak. Sledujte ho, co mu vadí, nevadí a experimentujte. Tak jako Vy chcete, aby se mělo dobře, stejně tak jemu je příjemné, když jste v pohodě a rozhodně Vás nechce nijak trápit, ubližovalo by samo sobě. V případě, že budete i nadále podrážděná a budete omezení plynoucí z těhotenství snášet špatně, sdělte to své lékařce. Jistě doporučí další možnosti, abyste se cítila lépe. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy