47585  31. 5. 2013 9:23:50 - Ivetka73

Hyperaktivní dítě

Dobrý den,
mám doma hyperaktivní pěti leté dítě,máme problémy s chováním,a s tím,že neposlouchá....když já řeknu bílá on řekne černá,já řeknu stůj a on se rozběhne....v obchodě mu řeknu na nic nesahej a on na vše sahá...po domluvě s učitelkou ve školce kde ho nezvládají poradila abych zašla dolékarny a poradila se na nějaké homeopatika...tak nám doporučili Sedatív PC a chtěla bych se zeptat jak na něj aby víc poslouchal,byli jsme u dvou psycholožek a není to na léky...děkuji

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
vřele doporučuji rodinnou terapii. Hlavní faktory ovlivňující chování takto malého dítěte jsou především rodiče. A v případě hyperaktivních dětí to mají opravdu těžké a vyšší dráždivost dítěte má zákonitě dopad na celou rodinu.
Obecně hyperaktivní děti potřebují řád. Hůře vnímají hranice toho, co mohou a toho co ne, to je dáno zkrátka špatnou udržitelností pozornosti. Rozlišení toho, co mohou a nemohou musí být velmi jednoznačné a stručné. Chápu, že Vám přijde, že cokoliv mu řeknete, dělá naschvál opačně a dokola porušuje zákazy. Jde o "osáhávání" oněch hranic, které jiné děti zjišťují naprosto stejně.

Problém bývá ovšem i to, že takové dítě slyší stále dokola co všechno nesmí. Jakmile nesmíte nic, ztratíte zájem se chovat podle pravidel, protože stále narážíte na to, co nesmíte. Je tedy opravdu nutné, aby dítě i mělo pozitivní ocenění toho, co dělá dobře, v čem je dobré, šikovné, co respektuje.

Je to dlouhý a náročný proces. Proto je dobré mít podporu rodinného terapeuta, který Vám situaci o něco zpřehlední a pochválí i Vás samotné, upozorní na to, co se Vám již dobře daří. I rodiče, kteří stále vidí, co se nedaří, se necítí dobře. Zkuste si pro začátek všímat především toho, co se Vám společně daří.

Poskytuje některá z oněch psycholožek i rodinnou psychoterapii?

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy