47608  1. 6. 2013 16:47:29 - denisa18

Nenosím okuliare

Dobrý deň,
mám 18 rokov a mám menší problém. Zrak sa mi začal horšiť keď som trávila čas pri PC kvôli škole. Asi po roku čo som už do diaľky ostro nevidela, som šla k očnej a tá mi predpísala na ľavé aj pravé oko 1. Keďže som okuliare nikdy nenosila bol to pre mňa problém si na ne zvyknúť. No moja pani doktorka je dosť nepríjemna, zdôrazňovala mi že ich musím mať stále na očiach a dole si ich mám dať jedine pri telocviku v škole. (Samozrejme dostala som poriadny krik čo som neprišla skôr atď.) Ja som to bohužiaľ nedodržiavala keďže mi to na očiach dosť vadilo, nosila som ich iba v škole sem tam ak som nevidela na tabuľu. Po niekoľkých mesiacoch čo som ich nosila sem tam som zistila že vidím stále horšie, už som si ich musela dávať k TV a pod. Zrak sa mi stále zhoršuje a ja tie okuliare nosím nepravidelne, iba vtedy keď to je pre mňa nevyhnuté. No od vtedy čo som ich dostala, sa mi neustále zhoršuje a aj tie čo mám teraz mi už nestačia, mam ich asi 2 roky. Čoraz viac ich potrebujem, a niektorí ľudia mi vravia že preto sa mi zhoršuje lebo ich nenosím stále. Lenže ja viem že ked ich mám celý deň v kuse, tak keď si ich zložím už nevidím vôbec nič. Moja otázka znie či až tak ubližujem očiam, ak ich nenosím stále, alebo je aj dobre že ich nosím nepravidelne, pretože trošku to oko ponamáham? Mám kamarátky ktoré tiež nevidia najlepšie do diaľky no očnú nenavštívili a ten zrak sa im nezhoršuje, sú stále na tej istej úrovni..Ten zrak sa mi bude zhoršovať neustále alebo ako.. k lekárke znova nejdem pretože mám z nej panicky strach, je to nezodpovednosť som si toho vedomá no najbližšie sa nechystám.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
stejně jako všem musím v první řadě zdůraznit, že brýle jsou jen řešením dioptrické vady. Neovlivňují zhoršování ani zlepšování dioptrií! Postupné zhoršování ve Vašem věku je dáno ještě nezastaveným růstem oka. S prodlužující se délkou oka narůstají dioptrie (zde hovoříme o desetinách milimetru). Druhým faktorem je zvyk mozku. Mozek zjistí, že může vidět lépe a vyžaduje to.
Nenošením brýlí oku neublížíte, ale kvůli neustálému mhouření budete mít velmi brzy hluboké vrásky u vnějšího koutku a bude Vás častěji trápit únava očí, tlak za okem a také bolest hlavy. Příznaky se budou stupňovat se zvyšující se dioptrickou vadou.
Když Vám vadí brýle, tak vyzkoušejte kontaktní čočky. V nich je snadnější si zvyknout na korekci a nebudete je muset odkládat ani na tělocvik či z kosmetických důvodů.

Komentáře uživatelů ...