47628  2. 6. 2013 16:43:34 - Alic

Depresia spojená so zápchou

Dobrý deň,
prosím Vás o radu spojenú s mojím problémom.Posledne dva týždne mám zápchu a nafukuje ma skoro z každej potraviny,skúšala som vlákninu psyllium ,marhule a sušené slivky s prevarenou vodou,pijem dosť,aj pohybu mam akurát,ovocie a zeleninu konzumujem častejšie,pretože som si nastavila dietu. Vynechala som úplne pekárenské výrobky(aj preto lebo som na nich alergická)takisto aj mliečne výrobky. Nahradzovala som to sójovým a ryžovým mliekom a pečivo ryžovými a kukuričnými chlebíkmi.Musím zdôrazniť, že už mesiac alebo aj viac mam ľahšiu depresiu, myslím si že to s tým aj súvisí. ďakujem.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
napadá mne, nakolik souvisí zácpa s depresí a nakolik deprese se zácpou. Jistě se obojí ovlivňuje navzájem, ale v případě psychosomatických poruch je nutné nejprve vyloučit organickou příčinu problému. Konzultujte to tedy nejprve s praktickým lékařem a v případě, že žádný specialista nenajde příčinu, vyhledejte psychologa, který se věnuje psychosomatickým poruchám. Dokud nenavštívíte lékaře, psychoterapeut Vás pouze odešle za ním.

Dává to smysl. Organické příčiny vyvolávají stres a většina z nich vyřešením u lékaře přestane psychiku zatěžovat. V případech, kdy porucha přímo souvisí s psychickými problémy, reaguje jen na psychoterapii a lékaři s ní "nepohnou." Jistě, každá somatická porucha souvisí s psychikou, ale medicínské řešení bývá velmi rychlé, a proto je vhodné začít z tohoto směru. Ale samozřejmě, pokud Vás to zatěžuje tak, že nechcete dále otálet, můžete to řešit s psychologem i tak.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy