47665  3. 6. 2013 22:28:23 - marekk156

Problém so sústredením

Dobrý večer,
chcel by som sa spýtať, čo sa dá robiť ak sa nedokážem sústrediť na niečo čo ma nezaujíma aj napriek tomu že by som rád. napríklad... zaujímajú ma motorky a autá, o nich si dokážem zapamätať doslova hociakú blbosť,zapamätám si typy, ceny, všetko... ale ak sa mám učiť do školy niečo, príklad právo... čo by som rád vedel, ale moc ma to nezaujíma, nedokážem prečítať jednu vetu v skriptách bez toho aby som začal nad niečím úplne iným rozmýšlať. po prečítaní odseku netuším o čom bol, a hoc ako chcem, neviem sa donútiť k tomu aby som rozmýšľal nad tým nad čím mám. viete mi prosím poradiť ako to riešiť, prípadne čo robiť/nerobiť? ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den Marku,
popsal jste to velmi přesně. Soustředit se na věci, které nás nezajímají, je prakticky nemožné. Stejně jako ve filmu nesledujete podrobně pozadí při průběhu akčního souboje, nebo nepočítáte mouchy na zdi, pokud máte jinou zábavu, není možné se učit něco, co Vás nijak nezajímá. Co s tím? Největším faktorem učení je motivace. Potkáte-li zajímavou dívku, budete si její jméno pamatovat nejspíš navěky.

Musíte zkrátka najít smysl v tom, proč se učíte. Učíte se proto, abyste měl klid? Abyste udělal zkoušku? Bylo by to jiné, kdybyste se učil něco, čím se budete chtít živit? Bylo by to jiné, kdybyste i v nezajímavém textu hledal nejzajímavější části? Kdybyste si nudný text spojoval se zajímavými souvislostmi?

Tedy: Doporučuji především nalézt motivaci k učení. Pak si na učení vymezte vhodný čas, kdy je paměť na příjem informací připravena (nikoliv po tělocviku, nikoliv po větší párty :) Pak si na internetu projděte metody učení: Např. vizualizace, metody místa atd. Všechny používají propojení informací s něčím dalším, zajímavějším. Lze si text přečíst jen jedinkrát a obsah zůstane v hlavě uložen. Bez vhodných pojítek se k němu však nikdy nedostanete. Někdy je těžké vymyslet s čím informace propojit. Chce to delší čas, námahu na vymýšlení. Ale časem se do toho člověk dostane a věnovaný čas se vyplatí tím, že spojení je velmi pevné a nenaruší ho ani stres u zkoušky.
Hodně štěstí při experimentování, co Vám vyhovuje nejlépe.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy