47668  3. 6. 2013 23:49:36 - r0bbie

Depresia zo života

Zdravim Vas.
Mam 23 rokov. Dlhodobo ma trapia depresie a uz to dalej nevladzem znasat, som uple psychicky aj fyzicky vycerpany. Depresiu mi najviac sposobuje to, ze si neviem najst dobru pracu, stary rodicia za to na mna nadavaju, ze som neschopny..i ked si myslim, ze nepravom.. su to 4 roky odkedy som skoncil strednu skolu.. vystriedal som uz asi 7 zamestnani.. no posledny rok som nezamestnany, lebo odmietam robit zo seba otroka za minimalnu mzdu..citim ze mam na viac..par rokov sa uz venujem hudbe a mam aj dobry namet na podnikanie, ktory by som rad realizoval. lenze stary rodiacia su zasadne proti. oni ma chcu vidiet robit nejaku obycajnu pracu za pasom za 300 eur mesacne.. som z toho frustrovany, ze maju o mne tak nizku mienku. nestastny som aj preto, lebo mi pred mesiacom nahle zomrela mamka, a este s tym niesom celkom vyrovnany.. vyrastal som bez otca..mal som iba ju.. a starych rodicov.. dalej som nestastny, lebo nemam ozajstnych priatelov, vsetci boli falosny a v najtazsich chvilach ma uplne ignorovali.. u nikoho neviem najst pochopenie. priatelku taktiez nemam. tieto depresivne stavy potlacam marihuanou,uz dlhsi cas, taktiez aj pre zvysenie apetitu. som odporca syntetickych farmaceutickych vyrobkov..preto uzivam marihuanu... co sa tyka mojho zdravotneho stavu mam problemy s crevami..krce.. casto aj hnacky..nafukovanie..nechuti mi jest.. a taktiez ma boli srdce.. ale tlak mam v poriadku.. vysledky krvi aj mocu, vsetko v norme.. poradte mi prosim, ako mam zmenit svoj zivot?co mam urobit? neviem ako dalej..a ani nevladzem.. dakujem za odpoved. Robert

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milý Robbie,
pomocí marihuany depresi rozhodně nezaženete, naopak se na ní může spolupodílet, stejně jako alkohol či jiné psychotropní látky. Nejsem militantní odpůrce užívání marihuany, ale tak to bohužel je. Popisujete poměrně mnoho problémů, které se podílí na výsledku - depresi. Depresi jako takovou je třeba konzultovat s psychiatrem případně i s klinickým psychologem. Zkuste si ale nejprve vyjasnit, co proti ní můžete dělat sám. Proti depresi působí: Fyzická i duševní aktivita, kontakt s přáteli, relaxace (nikoliv však přemíra spánku), zájmy atd. Píšete že nemáte žádné přátele, že jsou všichni falešní. Zdá se, že máte velkou smůlu při výběru přátel. Na základě čeho se lidé stávají Vašimi přáteli? Na základě čeho je hodnotíte jako falešné? Dají se opravdu všichni nacpat do šuplíčku "falešní"? Mohl byste mít přátele pro pobavení a trávení chvil, i když v některých ohledech budete vědět, že se chovají falešně? Mohl byste s některými jejich negativními vlastnostmi počítat a respektovat je? Nebo potřebujete zcela nové a úplně jiné přátele? Kde byste na ně mohl narazit?

Co se týká práce, asi Vás nepotěším. Je jen na Vás, zda zvolíte vyčkávání na "mým kvalitám odpovídající práci", nebo zda budete dělat i práci méně vhodnou, ale stále alespoň nějak placenou, která Vám poskytne denní náplň a smysluplné zaplnění dne. Mimochodem i během zaměstnání se dá hledat jiné, vhodnější. Napadá mne také, jaká očekávání vlastně od zaměstnání máte? Nedala by se tato očekávání nějak přehodnotit, stejně jako u přátel? Někteří lidé nacházejí smysl i v práci, která jiným připadá nudná, šedivá, špatná. Na posouzení, nakolik je zaměstnání dobré či špatné se tudíž nepodílí přímo vlastnosti daného zaměstnání, ale hlavně ona očekávání a naše měřítka. Které z Vašich 7 zaměstnání bylo například nejzajímavější? Které bylo nejlépe placené? Které byste si vybral k "doživotnímu zákazu", kdyby to mělo být jen jedno z nich?

Ohledně vašich prarodičů si kladu otázku, proč se k Vám chovají, jak se chovají. Co je k tomu vede? Hodnotí Vás špatně, nebo o Vás mají starost? Vyčítají Vám, že nic neděláte, nebo se Vás snaží povzbudit k nějaké aktivitě, která Vás posune z deprese? Nevěří Vám v tom, že svůj podnikatelský záměr zrealizujete, nebo mají obavy ze špatné investice? A proč vlastně ve Vašem věku potřebujete jejich svolení?

Tedy: Cesta z deprese vede přes kontaktování psychiatra a patrně i klinického psychologa. Stejně tak tělesnou i duševní aktivitou, pravidelným denním režimem. Je možné, že kdyby mohl, lékař by Vám ono zaměstnání možná předepsal, neboť naplňuje mnoho faktorů podporujících posun z deprese. Ale zda se takovou cestou vydáte, nebo budete čekat na lepší chvíli a příležitost, je jedině na Vás, můžete se svobodně rozhodnout mezi mnoha alternativami. Tak, jak do dneška činíte. Pokud se chcete cítit lépe, budete zkrátka muset zvolit jiné alternativy. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy