47721  7. 6. 2013 9:14:23 - Harry

Matka a přítelkyně vs společná domácnost

Dobrý den,
chtěl bych se poradit o problému společné domácnosti přítelkyně/matka. Pár let bydlíme ve společném dvougeneračním bytě s mojí matkou. Je mi 30 let, máme tříletou dceru. Náš byteček má tři pokoje s kuchyní a je propojen chodbou s pokoji (bytem) mé mamky. Už delší dobu přítelkyně vyšiluje, když s něčím pomůžu matce ( je jí 64 roků) a udělá hrozné dusno, po kterém mi je vždy špatně. Mám s matkou vyjímečný, kamarádský vztah. Můžeme spolu mluvit o všem, vyjdeme si vstříc a matka absolutně toleruje naše soukromí a k nám prakticky vůbec nechodí. Myslím, že se jedná a žárlení či co? Došlo to už tak daleko, že se chce odstěhovat, pokud nepůjdu s ní. Nicméně její chování rapidně narušilo můj vztah k ní (důvěra, souznění). Ukázalo se, jak moc negativní a ošklivá dokáže být, i když jsem na ní hodný a tolerantní... nedokážu si už vůbec představit, že s ní půjdu do společného bytu.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
vztahy nikdy nelze posoudit objektivně, vždy to bude otázka názoru jednotlivých členů domácnosti. Myslíte, že Vaší přítelkyni v konečném důsledku vadí Vaše návštěvy matky nebo to, že by chtěla cítit větší zájem z Vaší strany? Pokud lidé žárlí, nejde primárně o to, zda jim vadí daná osoba jako spíš to, že ve vztahu něco postrádají, cítí se ohrožení. Nepochopil jsem, zda jsou Vaše byty odděleny dveřmi. V tom spatřuji poměrně velký rozdíl, pokud tomu je, či není.
V případě, že budete stát mezi svou matkou a přítelkyní, je to velmi nezáviděníhodná pozice, ve které můžete jedině ztrácet. Doporučuji si s přítelkyní vyjasnit, co jí ve vztahu schází a zda máte opravdu výjimečný vztah i s ní, nebo zda touží po něčem víc. To, že její chování narušuje Vaši důvěru v ní, je jen výsledkem onohu kruhu, který nelze na některém místě rozetnout. Můžete jedině pracovat na tom, aby se přestal točit dál.
Tedy: Zjistěte co Vaší přítelkyni ve vztahu schází, co můžete oba dělat pro to, abyste se necítili tak, jak se cítíte (ona ohrožená, vy špatně z výčitek). Možná by nebylo od věci probrat tento problém s rodinným psychologem. Zkuste nehledat jednoduchá řešení kdy někdo něco dělá špatně. Celá rodina je propojený systém a každá reakce ovlivňuje všechny ostatní. Vaše přítelkyně se například může cítit osamocená, pokud vidí, že máte s matkou blízký vztah a váháte, když Vám dá na výběr mezi matkou a ní. Bylo by možné její osamocenost změnit?
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy