47805  11. 6. 2013 17:21:19 - benka

Chorobná žiarlivosť

Prosím pomôžte mi.
Moja priateľka odišla na 10 dní do zahraničia na výmenný pobyt. Najprv hovorila že ide len so spolužiačkou ale v autobuse sa dala do partie z chlapcami z ich školy. Prvu zastavku mali v Prahe, kde išli v noci žurovať, ona sa opila a chlapci doteraz nevedia že je zadana, lebo im to nepovedala (pytal som sa jej. Povedala mi že boli piť, že tancovali ale nič viac nerobili, nech nerobim paniku. Potom išli do Nemecka kde su aj teraz a ona zasa hovorila že ide s chlapcami večer von. Celý deň sa mi neozvala, musel som jej zavolať ja. Mam pocit že si asi niečo urobim. Cítim sa zle lebo nevie čo robi, ako sa k ne spravajau chlapci, mam pocit že mi pukne srdce. Nikdy nebola ešte tak dlho preč a ja mam pocit že ked pride necha ma. Sme spolu dva roky. Posledny rok sme mali velmi nádherny vztah. Chcel by som jej verit ale moje vnutro to nedovoluje. Mam pocit že moje srdce ochíľu od žiarlivosti pukne alebo dostanem skrat a niečo urobím čo budem ľutovat. Prosím pomôžte mi zbaviť sa toho pocitu a prosím chcel by som jej veriť tak ako verí ona mne. Doteraz ma nepodviedla s nikím ale a myslím si že ma ani nepodvedie ale moje vnutro si myslí opak. Myslí si že je moj poklad ktorí patrí iba mne. Ten pocit je strašne zatažujúci a neviem či to do nedele zvládnem, vzhladom nato že dnes je ešte len 4 den čo je preč.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že je dnes 21. června, předpokládám, že je Vaše přítelkyně již zpátky. Nicméně není od věci se zamyslet nad tím, co ve Vás vyvolává takovou nedůvěru. Je to tím, že se o Vás přítelkyně nezmínila? Nebo že se nějakou dobu neozývala (z Německa)?
Pokud, jak píšete, máte poslední rok krásný vztah, asi to zcela nechápu. Je možné, že Vaše obavy nesouvisí úplně s Vaším vztahem, ale spíše s Vámi osobně? Píšete, že se obáváte, že uděláte něco "zkratkovitého" co by to mělo být a co by to mělo způsobit? Snížit žárlivost?

Jedinou cestou ke snížení žárlivosti je zvýšení důvěry. Není nic, co by Vaše přítelkyně mohla udělat pro to, abyste neměl důvod k žárlení. I kdyby Vám volala každých 5 minut, za čas by Vám 5min přišlo dostatečných na cokoliv... Důvodem k žárlení může být zkrátka úplně cokoliv. Je to tedy spíš na Vás. Promluvte si s ní o tom že to je Váš problém, a že s ním potřebujete pomoci, nicméně nikoliv tím, že něco změní ONA. Spíše tím, že si ujasníte v čem si nevěříte a zda by to šlo nějak změnit. V případech, kdy si lidé sami nevěří, je pro ně těžké věřit ostatním.
V případě, že byste si s tím nevěděl rady a bylo to pro Vás neúnosné, kontaktujte nějakého šikovného psychoterapeuta na individuální setkávání.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

monika513
11. 6. 2013 19:08:48
Ak ste spolu dva roky a mate sa radi nemas sa coho obavat a ak vas vztah pekny harmonicky a nemall si pocit doteraz ze ta podvadza tak mozes mi v klude si myslim. Aj ženy si niekedy musia vyhodit z kopýtka

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy