47846  14. 6. 2013 11:44:01 - eLBi

Antidepresiva - změna chování partnera

Dobrý den,
píši sem, protože jsem už úplně na dně. S partnerem máme za sebou krásné 2 roky života. Měli jsme klidný vztah ve kterém nedošlo nikdy k hádce, nevěře či lži. Měli jsme se jako v pohádce a to až do doby, než začal navštěvovat psychologa kvůli své matce. Jeho matka ho i jeho sestru psychicky týrala a to už od dětství. Kvůli její přetvářce by to do ní ale nikdo neřekl a proto by tomu ani nikdo neuvěřil. Na mého přítele už toho bylo moc a začal mít deprese a sebevražedné myšlenky a v hlavě se mu honili samé čísla. Proto navštívil psychologa a psychiatra, který mu předepsal antidepresiva: TRITTICO a OLVEXYA. Po zhruba měsíci užívání se můj přítel změnil. Jeden den mi řekl, jak moc mě miluje a nechce mě ztratit a hned na to, druhý den mi napsal, že chce ukončit náš vztah. Další den mi opět napsal, jak moc mu chybím a že mě miluje a teď už to vyvrcholilo i v to, že mě nechce vůbec znát, trávit se mnou volný čas.. Jsem hodně citlivá a už týden kvůli toho sedím doma, je mi blbě a nejím. Proto nejspíš také navštívím psychologa, ale chci se zeptat, zda tohle jeho chování může mít za následek právě užívání těchto léků? A popřípadě, zda tuhle vážnou situaci řešit, nebo mu nechat čas? Jak se chovat? Hrozně ho miluji a na nikoho jiného nemám pomyšlení. Přítelovi je 20 let. Děkuji za odpověď, krásný den!

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
doporučuji s partnerem navštívit jeho psychiatra a konzultovat to s ním. Užívání antidepresiv především zpočátku vyvolává některé vedlejší efekty, kolísání nálad není nijak výjimečné. Delší dobu trvá, než se "vyladí" medikace co nejlépe, jak v množství, tak druhu. Konkrétní vedlejší projevy je proto vhodné projít s psychiatrem, nicméně ten je s Vámi nebude konzultovat bez přítomnosti nebo souhlasu partnera, proto je ideální společná návštěva.

Co se týká tápání ve vztahu, není zcela důležité, nakolik na něj mají dopad léky, ale spíš, co s tím. Opět doporučuji probrat s přítelem, co ve vztahu postrádá, co mu nevyhovuje, co naopak ano. Budu upřímný, je možné, že ho psychoterapie posiluje natolik, že je silnější v tom říkat co by dříve říci nedokázal. V případě, že se bude situace měnit den ode dne, doporučuji ve Vašem zájmu zvolnit a stanovit si nějakou dobu na přemýšlení. Změny hodiny od hodiny jsou opravdu poměrně destruktivní pro psychiku každého člověka.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy