47912  19. 6. 2013 15:54:00 - mixinka878

Ztrach mé púlroční dceři z odběru krve

Dobrý den,
když sem s mou púlroční dcerou Karinkou u lékařky na odběru krve, tak když jí lékařka píchne jehlu do žíly tak Karinka začne hlasitě plakat ,až mi je líto, že jí ten odběr musí délat. pláče i když ji berou krev ale i po odběru když ji to místo vpichu lepí náplasti. jak ji mám uklidňovať aby tolik nebrečela při odběru a při píchání jehly? múžu ji po odběru přiložit na místo vpichu led?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
to, že se bolestivý podnět dítěti nelíbí je zcela normální, nelíbí se ani dospělým. My ovšem dokážeme přijmout fakt, že je bolest nutná kvůli cíli - vyšetření. To takto malému dítěti nevysvětlíte. Je bohužel nutné dceru bolesti vystavit a zkrátka ji uklidňovat jako při jakékoliv jiné nepříjemné zkušenosti. Tady zkrátka žádné techniky, tipy a rady neposlouží. Vy víte nejlépe, co Vaši dcerku uklidní, když ji něco bolí, nikdo jiný Vám neporadí lepší postup.
Led na ránu nedoporučuji přikládat, spíše od rány odveďte její pozornost. Nejen, že jakákoliv manipulace s ránou do ní může vnést infekci, ale led může kůži i popálit, obzvláště tu dětskou. Navíc byste těžko odlišila, kdy led chladí a kdy už naopak způsobuje bolestivý podnět - mrazem.

Někdy zkrátka není možné udělat více, než děláte. Je to nepříjemné pro dceru, pro Vás, ale jen Vy víte, proč je to nutné.
Přeji silné nervy a věřím, že odběrů bude ubývat.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy