47929  20. 6. 2013 15:24:09 - Jo123

Krátkozrakosť

Dobrý deň.
Mám 15 rokov a mám zopár otázok, na ktoré som sa zabudol spýtať mojej očnej lekárky.
Moji rodičia majú obidvaja okuliare (problém so zrakom - krátkozrakosť), takže sa dalo čakať že niečo zdedím. Ocino ma 1, niečo dioptrie oboje a mamina 5,30. Chcem sa opýtať že tento problém že sa mi od 3 triedy zhoršuje zrak a tak som sa dostal ku 5kám, a chcem vedieť či to pôjde ešte horšie a horšie (čo mám strach aby som neoslepol), alebo to mám ,,zdedené" po mame tak sa dostanem na jej úroveň. Ďalej sa chcem opýtať. Stáva sa mi že mám jedne stále dioptrie na okuliaroch zo 3 roky a stále dobré čítam pri kontrole, ale doktorke vindu inakšie výsledky (z kontroly na kontrolu o trošku horšie) a ja vždy prečítam všetko rovnako ako v rokoch predtým čo mi dioptrie ostali ale, doktorka si zmyslí že mi dá silnejšie, kvôli testom a dlhému nemeneniu, dá mi o dosť silné, čo mi ťahá oči a potom keď keď nosím, tak si moje oči na ne ,,zvyknú" a v podstate si všimnem na druhý deň že vidím nie všetko ostro ako prvý deň, ale tak prečítam čo mám. Ako, nepáči sa mi to, že ja s nimi vidím čo potrebujem ( nie ako na kontrole čo čítam malinké písmenka, to určite také niečo nečítam - aj tak by som ich neprečítal ), no a keď dostanem tie nové, tak si oči ,,zvyknú" a je to tak isto.. nepokazím si týmto spôsobom len oči ? Viem, že doktorka je odborníčka a vie čo robí. Ale ja viem čo mám s očami. Ešte mam jednú a hlavnú otázku. Laserová operácia očí. Do koľkých dioptrii je ? Dúfam, že má potešíte, pretože ak už na ňu nieje možne ísť s mojimi veľkými dioptriami. Fakt ako mám už na ňu peniaze a doktorka povedala, že si mám radšej počkať nech sa mi zastaví to zhoršovanie, pretože to bude potom premárnená operácia. Tak chcem vedieť, od čoho to závisí. Pretože som športovec a užívam Šošovky praktický každý deň, pretože som športovec a každý deň máme tréningy a pod. veci. Tak aby som nemusel míňať na ne do budúcna peniaze, tak chcem vedieť že, aké sú podmienky pre laserovú operáciu očí. Fakt ju plánujem a pôjdem aj na inú ak bude nutné. Ďakujem za váš čas strávený pri tomto ,,probléme" a ďakujem za vašu odpoveď.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
vyšší dioptrické vady mívají dědičný podkad, ale to neznamená, že dojdete přesně na dioptrie jako jeden z rodičů. Vzhledem k Vašemu věku, budete mít do budoucna silnější brýle než Vaše matka. Růst dioptrické vady se obvykle zastaví, až se zastaví růst těla. U mužů to tedy může být až po 22. roce života. Na kolika diopriích se zastavíte Vám nikdo nebude schopen říci.
Navýšení dioptrií se provádí z více důvodů. Vy můžete spodní řádek učíst, ale mhouříte oči a to pak s sebou nese únavnost očí a bolesti hlavy. Navíc pokud se po dlouhé době přidává moc, tak se nové brýle hůř snášejí. Ve Vašem věku je zhoršování očekávaným vývojem a je to normální. Oči si ani špatnými brýlemi nezkazíte, maximálně Vás bude bolet hlava a budete vnímat diskomfort.
Proveditelnost laserové operace se odvíjí od individuálních parametrů oka, zejména tloušťky rohovky. Ale obecně se dají laserově odstranit i vady kolem -12 D. Pokud by se nedal provést laser, tak jsou i jiné možnosti - fakická čočka, kerou se dají odstranit vady i nad -20 D.
Většina lékařů opravdu doporučuje vyčkat s odstraněním vady až do doby stabilizace. Zákrok je možné provést i dříve, ale musíte počítat s tím, že se Vám dioptrie znovu objeví a bude třeba další zákrok. Ovšem opakování laseru se nedoporučuje víckrát než 3x. Další podmínou naprosté většiny klinik je plnoletost. No a v neposlední řadě musí být v pořádku (bez známek onemocnění) rohovka. Ale to si již Vámi vybrané pracoviště vyšetří samo.
Osobně doporučuji zahájit sledování progrese vady už od 17,5 let pomocí měření délky oka, které se dá provést třeba na tzv. IOL masteru (bezdotykové měření pomocí neškodného laseru).

Komentáře uživatelů ...