48078  28. 6. 2013 16:00:19 - hurinko

Úzkosť

Dobrý deň.
7 rokov robím manažéra a súčasťou mojej práce je lektorstvo, teda školenia na konferenciách. 7 rokov 2x mesačne školievam od 100 do 200 ľudí a nikdy som s tým nemal problém. Zhruba pred 3 mesiacmi mi ostalo počas prednášky nevoľno. Šlo o vyčerpanie, stres a únavu. Zobrala ma sanitka vtedy sanitka. Od tej doby mám neskutočné pocity úzkosti práve v okamihoch, kedy sa mám postaviť pred väčší počet ľudí. Nedokážem sa prekonať. Buší mi srdce, potím sa, neviem sa sústrediť, v duchu si hovorím, že to nedokážem. Vždy si nájdem spôsob, ako sa tejto situácii vyhnúť a ako sa vyhnúť prednášaniu. Strašne mi to nabúrava prácu a potrebujem tieto pocity úžkosti odstrániť, no neviem ako. Mám z toho strašný strach, aj keď si viem logicky odôvodniť, že to dokážem, veď je to rutina, ktorú som absolvoval už nespočetne veľa krát. Neviem. Neviem sa prekonať. Ako by ste mi poradili riešiť môj problém? Návšteva psychológa? Psychiatra? Psychoterapeuta? Aký tam je rozdiel? Ako postupovať? Musí ma odporučiť obvodný lekár? Ďakujem za pomoc

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
je to jednoduché, jen se role v jednom bodě mohou prolínat. Tedy: Psychiatr je lékař, předepisuje prášky, ve Vašem případě by mohlo pomoci něco na překonání úzkosti (avšak jen jako jedna část řešení). Psycholog je takový rádce, v praxi především diagnostikuje. No a pak je psychoterapeut, což je v drtivé většině zároveň psycholog, někdy má terapeutický výcvik ale i psychiatr.
Máte několik možností, doporučení od praktického lékaře nepotřebujete, takže se můžete buď objednat u psychiatra, který posoudí Váš stav a doporučí konkrétního psychoterapeuta, nebo si vyberte psychoterapeuta sám. Hlavní je, aby Vám vyhovoval jako člověk a získal si brzy Vaši důvěru.

Pak se, předpokládám, zaměříte na to, co změnilo Váš postoj k přednášení. Tak radikální změnu muselo zkrátka něco vyvolat, nejspíš nějaký zážitek, změna pohledu, obavy. Například stud z toho, že jste zkolaboval, nebo že by se to mohlo opakovat.

Uvidíte. Byla by škoda, kdybyste s tolika zkušenostmi přednášení nechal, uvidíte, že se Vaše obavy podaří rozptýlit.
Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy