48227  8. 7. 2013 8:46:26 - sajonara

Syrové kuřecí maso

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem v 19.týdnu těhotenství a pozřela jsem v restauraci polosyrové kuřecí maso. Jednalo se o kuřecí řízek, který byl z poloviny syrový a z druhé poloviny polosyrový. Než jsem si toho všimla, snědla jsem polovinu řízku, požádala jsem obsluhu o nový řízek, který ale na tom nebyl lépe. Ptám se Vás, zda je v tomto případě možné riziko nakažení toxoplazmozou a zda bych měla žádat o testy na toxoplazmozu. Případně, jak poznám, že jsem se toxoplazmozou nakazila. Předem Vám děkuji za odpověď.

Olasek   Olasek [Všeobecná sestra]
Dobrý den, největší riziko nakažení toxoplazmózou je ze špatně tepelně opracovaného králičího a skopového masa, z vepřového a kuřecího je riziko už daleko menší. Projevy jsou nepříliš znatelné - jedná se o zvětšení mízních uzlin a únavu, také se mohou objevit bolesti hlavy. Doporučuji vše zkonzultovat s Vaším gynekologem, který jistě udělá vše proto, aby Vás uklidnil.

Komentáře uživatelů ...