48490  21. 7. 2013 15:30:11 - marbil

Následky deprese

Dobrý den,
chci se zeptat jaké jsou konkrétní následky deprese? Je mi 16 let. Navštěvuji psychologa i psychiatra, ale ti mi nikdy nijak konkrétně neřekli co mi je. Problém je v tom, že mí rodiče mi zakázali mou lásku, dokonce jsem se pokusila o sebevraždu, ale nemohla jsem ho tu nechat. To je tak půl roku zpět. Teď se cítím lépe, ale stejně když nad tím přemýšlím je mi do breku, chodíme na ospod a teď po dlouhé době mám volnější pravidla, tak snažím normálně žít. Ale můj přítel je nemá rád, protože to jde nejspíš se mnou z kopce (povadlo mi poprsí, mám špatnou imunitu, objevují se křečové žíly, rychlý tep). Nevím co s tím mám dělat, nejspíš to v sobě tu depresi jen potlačuji, nechci běhat k doktorům, myslíte, že bych to měla začít nějak řešit?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
pokud chodíte k psychiatrovi a psychologovi, patrně to řešíte. Pokud nikoliv, doporučuji změnit psychologa a najít takového, jakému budete moci bez obav říci to, co píšete nám. Vyjasněte si míru mlčenlivosti svého psychologa vůči rodičům a vůči Ospodu (ten by příliš informací dostávat neměl, max. Vaši rodiče). Pak to možná bude snazší.

Problémy, které popisujete mohou být jen dočasné, jakmile se budete cítit lépe a budete spokojenější, budou postupně zmizet. Deprese samotná trvalé následky nezanechává, pokud během ní nedojde k nějakému poškození konkrétních orgánů. Ve Vašem věku bych se toho příliš nebál.

Spíše si promluvte s maminkou a buď se s psychologem zaměřte na to, co opravdu trápí i Vás samotnou (a nikoliv to, co požaduje Ospod), nebo zkrátka změňte psychologa. Přijde mi zvláštní, že je pro Vás snazší psát nám, než svému psychologovi. Zkuste Váš vztah a důvěru probrat na příštím sezení.

Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy