48512  22. 7. 2013 20:50:54 - balika

Spoluzávislosť

Dobry den,
som spoluzavisla. Tusila som to uz davno, ale naplno si to uvedomujem az teraz a hlavne az teraz si uvedomujem dopady spoluzavislosti na mna samu a na mojich najblizsich a najdrahsich. Pokusam sa najst spravnu cestu k vylieceniu (aj ked pripustam, ze definitivne vyliecenie nie je garantovane..., mozno). Nemam k tejto teme zatial vela zistene co sa tyka moznosti, ale to co som vyhladala mi akosi nestaci, je mozne ze nehladam spravne. Viete mi poradit? Ako na to? Hladam nejakeho psychologa, ktory sa danej teme venuje, idealne by bolo keby som nejaky kontakt dostala od niekoho kto presiel liecenim. Prosim ak mi viete poradit, budem rada, uz naozaj nechcem zit tak ako som zila. Dakujem, Balika

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
trochu tápu. Příliš nerozumím výrazu "spoluzávislosť." Pokud myslíte příliš těsný vztah s nějakou osobou, konzultujte to s manželským psychologem či psychoterapeutem.

Pokud však máte na mysli závislost, liší se pomoc od toho, na čem závislostí trpíte. Jsou státní (protialk. léčebny, oddělení psych. léčeben pro závislosti) i neziskové organizace (anonymní alkoholici, sananim, drop-in) pomáhající lidem se závislostí na alkoholu či na drogách, kontaktuji kolegyni Vrankovou, která má jistě lepší přehled o organizacích na Slovensku, aby Vám rovněž odpověděla.
Zatím doporučuji kontaktovat psychiatra, který bude mít nejaktuálnější informace o organizacích ve Vašem okolí.

Rozhodně gratuluji k Vašemu rozhodnutí! Je tím nejdůležitějším krokem z Vaší situace. Sdělte ho lidem ze svého okolí, aby Vás v tomto rozhodnutí mohli podporovat.
Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

balika
2. 8. 2013 10:59:20
Dakujem velmi pekne za reakciu, uz som zistila nieco aj ja medzicasom...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy