48531  23. 7. 2013 19:20:41 - Barborka1992

Stres kvôlli psíkovi

Dobrý deň,
mám taký zvláštny problém teda je ich veľa. Mám 21 rokov pracujem a aj študujem externe, bývam so svojim priateľom mimo svojho rodného bydliska teda aj dosť ďaleko od rodiny a tým pádom sa starám o domácnosť. Musím variť, prať, nič hrozné čo každá žena musí zvládať. Samozrejme vždy som chcela mať psa a keďže máme vlastnú domácnosť, aby som si ešte pridala ku tomu všetkému zobrala som si z útulku psa. Je super máme ho radi, ale ja to nezvládam. Plačem kvôli tomu, že či sa má s nami dobre. Lebo sa bojím, že sa nudí. Aj keď nieje sám ani cez prácu furt, pretože priateľ robí na smeny. Ale aj tak proste furt myslím na to či sa má s nami dobre a furt si myslím, že nie a často kvôli tomu plačem. Pretože mi je ľúto že jeden týždeň musí byť doma sám a nemôže cikať 8 hodín. A nemá sa s kým hrať. Psa som chcela aby mi bolo aj psychicky lepšie aj keď neviem či mi nieje ešte horšie. Akože v živote by som ho od seba nedala ale proste raz za čas ma chytí táto depka že či je všetko v poriadku. Je to obrovská zodpovednosť a ja som pocítila že som spravila urýchlené rozhodnutie a tým pádom chybu. Že psík je super ale je to obrovské obmedzenie. Priateľ sa na mňa dosť hnevá vždy sme chodili kade tade po víkendoch ja nikde ísť nechcem aby nebol psíček sám doma, lebo mi je ho ľúto. JE toto vôbec normálne ? Ďakujem za odpoved

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Báro,
to, že lidé jsou v určité míře omezeni, když mají psa, je pravda. Ovšem to omezení je dle mého názoru poměrně malé. Je spousta míst, kam může jít s Vámi a pokud nemůže, zkrátka zůstane doma.

Spíše mne zaujal Váš popis výčitek, zda se má dobře. Jsem si jistý, že se má lépe, než v útulku, odkud jste si ho vzali. Takže odpověď je jednoduchá: "ano, má se lépe."

Vy však přemýšlíte zda by se mohl mít ještě lépe. Aby nebyl doma dlouho sám, aby se nenudil. Nyní jste v domácnosti 3, každý z Vás má právo na to, aby se cítil dobře. Pejsek i vy oba. To musí respektovat i pejsek. Někdy zkrátka zůstane doma sám a bude nejspíš spát. To, že se nudí mu nějak vadí? Znám psy, kteří si rádi hrají, ale pak hračku odloží a stačí jim to. Většině psů stačí jistota lidské přítomnosti. Nemusíte ho neustále hladit, zabavovat ho, stačí mu, když s ním budete. A pokud bude sám, stačí mu vědět, že se vrátíte. To, že musíte jít nakoupit, nebo něco vyřídit a on je doma zkrátka musí respektovat a jistě si na to zvykl, nebo zvykne. Žije tak úplně každý pes v domácnosti a nijak tím netrpí.

Tedy: Myslete na to, že život s Vámi se mu líbí (jinak by byl vzteklý, kousal by Vás, choval by se jinak), že je mu rozhodně lépe než v útulku, ale myslete zároveň na to, že máte svůj život a se vše nemůže točit kolem pejska. Je jen jedním ze 3 členů domácnosti.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy