48540  24. 7. 2013 10:50:57 - l9339

Zlá koncentrácia

Dobrý deň
mám 23 rokov a od strednej školy mám poruchy sústredenia a koncentrácie často sa mi stalo že som aj počúval danú látku a potom som sa pristihol ako pozerám von oknom, rovnako keď sa ľudia okolo mňa rozprávajú prípadne rozprávajú priamo so mnou po chvíle stratím niť začnem myslieť na niečo úplne iné a neviem o čom sa rozprávame, často počujem úplne niečo iné ako mi ľudia hovoria - na vyšetrení sluchu mi však povedali že sluch mám v poriadku, na prednáškach pociťujem únavu, často na chvíľu zaspím, nedokážem si spájať súvislosti. Ďakujem za radu..

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
neuvádíte, zda to nemůže souviset s nějakými návykovými látkami, například marihuanou, takže předpokládám, že o poměrně negativním vlivu omamných látek na koncentraci víte. Rovněž netuším, zda jste byl někdy na vyšetření poruch pozornosti, to se provádí většinou v Pedagogicko psychologických poradnách, neboť lidé s poruchami pozornosti mají potíže již na základní škole.

Pozornost ovlivňuje mnoho faktorů, nejsilnějšími jsou patrně odpočatost (schopnost pozornost udržet) a motivace (zaměření pozornosti). Na obojím lze zapracovat. Kapacitu pozornosti zvýšíte dostatkem spánku, pravidelným rytmem a dostatečným vkládáním odpočinku do delších činností, plnou koncentraci lze udržet cca 5min. Motivaci zvýšíte tím, že budete hledat pádné důvody k tomu, proč se chcete věnovat tomu, čemu se věnujete (důležitost přednášky, nacházení souvislostí a zajímavostí i u méně zajímavých věcí).

Zkuste nejprve zapracovat na obou hlavních faktorech (odpočatost a motivace) a pokud se to nebude zlepšovat, navštivte praktického lékaře, který doporučí další postup, například psychologické vyšetření pozornosti.

Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy