48562  25. 7. 2013 15:38:17 - katka694

Strabizmus

Dobrý den,
mam 21 rokov a trápi ma strabizmus (škúlenie) pravého oka. vedeli by ste mi poradit, ake dalsie vysetrenia ma cakaju, kde sa daju tieto zákroky absolvovat, za akú cenu. Aká je uspesnost operacie. Nejaké rady. Dakujem

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
čeká Vás stejné vyšetření jako v klasické oční ambulanci (tlak, zraková osrost do dálky i do blízka, změření dioptrií, vyšetření předního segmentu atd) a k tomu další. Jednná se zejména o změření úchylky šilhání na přístroji (jen se koukáte na obrázek v tubusech), pak se zjistí jestli jsou oči pohyblivé všemi směry (sledujete tužku), pak lékař bude střídavě zakrývat obě oči atd. Ještě je třeba vyzkoušet, zda nepotřebujete i drobnou brýlovou korekci. Při tomto se i vyzkouší, zda by Vaše šilhání nevyřešily prizmatické brýle a otestuje se souhra očí (binokulární funkce), tzn. jestli koukáte oběma očima zároveň a zda máte případně prostorové vidění - stereopsi. Dále Vám budou rozkapány oči a vyšetří se oční pozadí. Nic nebolí, jen pořád něco sledujete.
Vyšetření se nazývají worthova světla, zakrývací zkouška, troposkop, vyšetření na štěrbinové lampě, vyšetření motility a konvergence, možná i perimetr a další.
V ČR provádí operace šilhání narostá většina nemocnic, kde je oční oddělení a pak soukromé kliniky. V ČR je také možné hradit operaci ze zdravotního pojištění, za určitých okolností. Pokud se rozhodnete podstoupit operaci jako samoplátce, tak se cena pohybuje mezi 18-25.000,- za oko. Nejlepší, a tedy nejpřesnější, výsledky jsou dosahovány metodou nastavitelných stehů.
Úspěšnost operace závisí na velikosti úchylky a hlavně typu šilhání. Bez znalosti konkrétního případu je to nemožné odhadnout, protože se to velmi liší právě dle typu šilhání a binokulární fukncí.
Radou je, aby jste absolvovala alespoň dvě vyšetření na jiných pracovištích. Protože je třeba vyloučit riziko pooperačního dvojitého vidění, což je jedno z rizik u operací strabismu.

Komentáře uživatelů ...