48565  25. 7. 2013 18:13:07 - anonymus

Veľa zmien v živote

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, v poslednej dobe sa odohralo v mojom živote veľa zmien. Dlho sa pohrávam s myšlienkami o ktorých správnosti som si nie celkom istý. Prejdem rovno k veci. Ide o naturizmus, nahotu a podobné veci. Začal som sa o to zaujímať, koniec koncov nahí sa rodíme tak neviem čo by malo byť na tom zlé. Avšak moja rodina (širšia) má celkovo s nahotou veľký problém. Žiaľ mám rozvedených rodičov čo ma stále mrzí ale nejako to doznieva. Pred rodičmi nemám problém. Relatívne otvorený vzťah mám s nimi nehanbím sa za nič. Bežné je že idem zo sprchy bez uteráka alebo inak. Proste sa z toho nerobí veda. Chcem to aj povedať mojej rodine že najpríjemnejšie mi je keď som nahý ale bojím sa reakcie. Moji starý rodičia sú dosť nábožensky založený a myslím si že táto správa by ich mohla pohoršiť. Ja ale neviem čo by na tom malo byť zlé. Skôr sa bojím aby ich nezačali kôli mojej novej záľube inak odsudzovať apod. Keď budem mať vlastnú rodinu určite to zavediem lebo je to dle mňa oslobodzujúci pocit od všetkého. Prakticky ani neviem či sa mám za to hambiť alebo nie každopádne by som rád bol aby ma doma brali takého aký som. Podľa mňa na tom nie je nič zlé ale ako im to povedať? Za odpoveď ďakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
máte pravdu, na nahotě není nic neobvyklého. Neobvyklost však vyplývá z míst, kde se nahý vyskytujete. Například u dědy s babičkou :) Chodit nahý je tedy normální, chodit nahý nakupovat už příliš normální není. Za to, že Vás baví chodit nahý se tedy nemusíte nijak stydět, ale musíte přitom respektovat i názor okolí, pakliže jste jinde, než doma.

Zkuste tedy experimentovat a ptát se na názory lidí v okolí, kde můžete a kde nemůžete chodit nahý. Na nudapláži nic řešit nemusíte, ale doma u rodičů už je to složitější. Pokud s tím nebudou souhlasit, nemá smysl se o tom hádat, buď je přesvědčíte, že je to pro Vás natolik důležité, že ze svého názoru sleví, nebo se zkrátka nedohodnete. V případě, že budete pobývat u nich pak budete muset respektovat jejich podmínky.

Stejné je to u dědy s babičkou. Porovnejte si náročnost toho, je přesvědčit o kladech nahoty a náročnost toho, vydržet před nimi oblečený. Pak zvolte řešení nejlepší pro všechny.

O tom, zda to zavedete ve své vlastní rodině, přemýšlejte až poté, co se na tom dohodnete se svou partnerkou, třeba bude mít jiný názor. V přítomnosti dětí pak musíte respektovat, že okolí na to bude reagovat nejspíš velmi negativně. Pokud by k Vám ovšem na návštěvu přišly cizí děti, už by to bylo na hraně se zákonem.

Zkrátka volte nahotu dle okolností a místa a s respektem k názoru ostatních. Stydět se za nahotu rozhodně nemusíte, respektovat názor okolí ano.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy