48635  29. 7. 2013 9:59:54 - Mimmm

Svokra a ja

Dobrý deň.
Prosím Vás o radu. Mám 4-mesačnú dcéru, je to svokrina prvá vnučka. veľmi mi vadí, ako sa s dcérou baví, čo jej rozpráva - "teba doma bijú, jesť ti nedaju", vytrháva mi kočiar z rúk, že ona chce kočíkovať, stále sa na ňu pozerá, ako do obrázka, minule v priebehu pol hodiny na ňu vychrlila toľko slov, ako ja možno za celý deň nie, až mi z toho chuderka malá nemohla zaspať.nikto iný už neexistuje, nedá sa s ňou ani rozprávať, keď príde na návštevu. začalo sa to po príchode z nemocnice, keď som dcéru opaľovala kvôli žltačke, narodila sa v marci, a potom som ju už chcela poobliekať, mala studené rúčky aj nôžky, a až vtedy sa k malej svokra postavila a začala sa s ňou hrať, keď som ju chcela rýchlo poobliekať, aby neprechladla. a nevie ju ani držať, furt sa ma pýta, či ju dobre drží. tak sa pýtam, ako ona vychovala svojho syna - môjho manžela? čo si už nič nepamätá ako sa s deťmi zaobchádza? je síce pravda, že s vnučkou nieje často, býva totiž 50km od nás, čo zase mňa veľmi teší. alebo som ja precitlivelá, preháňam to? ostatní, aj cudzí ľudia mi vôbec nevadia, normálne sa s dcérou bavia.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
vztah snacha-tchýně prochází při narození prvního vnuka/vnučky, další proměnou. Přijde mi sympatické, že se Vaše tchyně ujišťuje u Vás, zda vnučku drží dobře. Sama dítě vychovala a je to spíše známka uznání toho, že vy víte nejlépe, jak se o své dítě postarat. Jsou tchýně, které naopak snachy poučují, jak o dítě pečovat. Mají zkrátka většinou více zkušeností.

Zkuste to, že si užívá svou první vnučku, respektovat. Netuším, jaký spolu máte vztah, ale pokud stojíte o to, abyste se bavily i spolu, zkuste to s ní probrat, nebo se spolu bavte, když malá spí. Role babičky je pro Vaší tchýni stejně neznámá a nová, jako pro Vás ta maminkovská.

Doporučuji to probrat s manželem, čím méně třecích bodů bude mezi Vámi a tchýní, tím lépe. Nenechte si mluvit do péče o malou, pokud o to sama nebudete stát, ale respektujte, že vnučka je v životě vaší tchýně nyní tím nejcennějším, co má. Stejně jako pro Vás. A to, že ji nevídá tak často, jak by chtěla, ji také může trápit. Když zasáhne do Vaší snahy o péči příliš (hraní před spaním), tak si s ní o tom promluvte, že to nyní není vhodné. Ale dejte jí příležitost si s ní pohrát jindy.

Uvidíte, že časem se situace zklidní a o něco "zevšední". O dceru pečujete jako matka samozřejmě vy, ale vztah k babičce má rovněž vysokou hodnotu.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy