48651  29. 7. 2013 19:35:42 - NavySEALsSK

Krátkozrakosť - Naozaj okuliare liečia?

Zdravím.
Mám 14 rokov. Dioptrie=(-1). Okuliare nosím už 1,5 roka. Chcel by som sa spýtať, či okuliare naozaj pomáhajú vyliečiť krátkozrakosť, pretože som čítal, že niekde liečia a nikde nie... A tak preto si nie som istý, aká je pravda. A ak naozaj pomáhajú vyliečiť oči, tak prosím povedzte ako dlho alebo kedy(PC,TV...) by som ich mal nosiť. Ďakujem.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, brýle jsou pouze řešením, ne léčbou. Jediným trvalým způsobem "léčby" jsou metody refrakční chirurgie, které jsou ale vhodné až po stabilizaci dioptrické vady. Ve Vašem věku je ještě velmi pravděpodobné postupné zhoršování dioptrické vady v důsledku růstu organismu, a tím i oka.
Brýle byste měl nosit nejlépe stále. Protože pak budete správnou měrou zapojovat akomodační aparát při koukání na všechny vzdálenosti.

Komentáře uživatelů ...

clovicek
31. 7. 2013 18:19:38
Nejsem lékař ale brýle ani kontaktní čočky nepomůžou zlepšit zrak, jen pokud je budete nosit. Může ho zlepšit jen operace ale riziko tam je, že pak nemusíte vidět na to oko už vůbec. Taková pak stojí cca 20-40tis na oko, protože není hrazená. Konkrétně cena je po zkušenosti u kliniky Neovize Brno. Ale mě se zrak zlepšil, mírně, po nenosení brýlí, postupně si oko zvyká. V začátcích jsem ale viděl rozmazaně protože jsem byl zvyklí nosit brýle. Bez brýlí bych se neodvážil sednout do auta.