48701  31. 7. 2013 19:14:43 - Domiinika

Sebapoškodzovanie

Režem sa..mám 13 rokov. Asi odvtedy čo ma šikanovanie v škole už úplne zničilo..porezala som sa. Bol to..taký..neopísateľný krátky bolestivý pocit..ale zároveň taká úľava. Akoby som mala aspoň chvíľku dobrý pocit a akoby všetky problémy odtiekli s krvou. Potom znova a znova. To boli jediné krásne pocity. Vždy som v škole čakala len na to, kedy sa reznem. Keď prídem domov a znova to urobím. Potom som to povedala kamarátke, tá mi povedala všetky riziká, že môžem chytiť infekciu..zomrieť..inak mi už nevedela pomôcť. Sk=usila som to..prestala som. Vydržala som asi týždeň..Lebo keď to nerobím tak je všetko temné a zlé..poraďte mi..neviem čo ďalej. Chcem prestať..no zatiaľ to nedokážem...režem sa takmer každý deň..

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den Dominiko,
dám Vám jediné doporučení, svěřte se rodičům nebo nějakému blízkému dospělému. Doporučuji co nejdříve vyjednat rodinnou psychoterapii. Netuším, v jaké míře a kde se řežete, ale horší jsou u sebepoškozování problémy psychické (napětí, úzkost, obavy) než fyzické.
Rozhodně se někomu svěřte a kontaktujte buď psychologa nebo psychiatra. Nebojte se vybrat psychologa či psycholožku, který Vám bude vyhovovat. U podobných problémů je opravdu těžké se někomu svěřit, s někým o tom mluvit, proto je důležité, aby psycholog měl Vaši důvěru. Klidně se nechte doprovázet i svou kamarádkou.

Další postup bude hledat ne řešení řezání samotného, ale toho, co tím řezáním řešíte, co Vás k němu dohnalo, co zvyšuje Vaše napětí natolik, že Vás uvolní jen toto. Do doby, než se objednáte doporučuji experimentovat a hledat jakékoliv cesty, které Vás uvolní. Jiné než sebepoškozování.

Svěřte se někomu dospělému co nejdříve a napište mi prosím, že jste to dokázala. martin.zajic@bez.tize.cz
Díky a držím palce!

Komentáře uživatelů ...

clovicek
31. 7. 2013 21:06:16
Taky jsem byl šikanovaný ale tohle mě nikdy nenapadlo. Śikanování probíhá stále?

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy