48780  5. 8. 2013 11:42:18 - Moncicak

Psychiatrický pacient

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli i človek, který trpí nejakým psychiatrickým onemocněním (schizofrenie a pod.)a je prakticky nevyrovnanou osobou, může vykonávat povolání psychiatra - sexuologa. Samozřejmě za podmínky, že by tento obor vystudoval.
Děkuji.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
ze zásady nelze právo na vzdělání někomu odepřít z jakýchkoliv důvodů. U povolání psychiatra nikdo dopředu neřekne, zda je nějaké duševní onemocnění omezením, nebo přínosem pro danou práci. Nicméně v praxi jsem se setkal s několika psychiatry, jejichž onemocnění jim práci velmi komplikovalo a opakovaně byli propouštěni z různých zařízení.
Psychiatr musí být stabilní osobností, schopný dostatečné empatie, spolupráce a objektivity. Jak uvádíte, nebral bych na lehkou váhu větu "za podmínky že dostuduje." Studium medicíny je jedním z nejnáročnějších vysokoškolských studií a vysoká míra stresu veškerá duševní onemocnění velmi dynamicky rozvíjí.

Je tedy nutné zvážit perspektivu obojího. Stres při studiu i riziko uplatnění. Nicméně ze zásady ve veřejném vzdělání nikdo bránit nemůže...
Přeji hezký den.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy