48980  17. 8. 2013 1:20:38 - rebelkaaaaaaa

Strach ze sexu

Dobrý večer,
Je mi 17 let. Od malinka nemám k sexu zrovna nejzdravější přístup. Doma se naši o tom nebavili a mamka věčně nadávala a nadává na otce. Neměli a nemají spolu moc dobrý vztah a vždy se spíše hádali. Což ve mě trochu zanechalo takovou pesimističtější představu o tom, že nemůžu navázat láskyplný vztah. Když jsem začala já vést sexuální život tak mě to vždy bolelo při sexu a téměř nikdy jsem si to neužila. Tudíž jsem partnery opouštěla a spala s nimi jen kvůli tomu, abych prostě někoho měla a měla se s čím chlubit. Dělám to tak vlastně do teď. Až na to, že bych ráda měla v budoucnu vztah. Nejraději aby to byl asexuální vztah, ale to by mi asi neprošlo a tak tedy bych chtěla odbourat svůj strach ze sexu či to alespoň nějak zmírnit. Vždy totiž, když má dojít na sex tak se cítím trochu méněcenně, poloprázdně, bojím se bolesti, bojím se otěhotnění a také se bojím možné nakažení nemocemi. Měla jsem 6 sexuálních partnerů a zatím jsem prožila jen snad 1 - 2 styky, které za to stály, ostatní mě bolely anebo jsem z nich neměla nejlepší pocit. Mám nejspíše nezdravý pohled na vztahy, na muže, na sex atd. Ale já bych ráda s tím už něco dělala, jelikož nechci zůstat úplně sama. Chtěla bych už i v tomhle dospět a být spokojená. Ještě musím podotknout. V 16 letech jsem byla znásilněná. Můžete mi prosím poradit, jak mám se sebou postupovat, abych tento problém vyřešila? Už nechci další partnery opouštět kvůli tomuhle problému. Nechci zůstávat sama. Děkuji moc a děkuji za vyslechnutí a důvěru. S laskavým pozdravem Sarah

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den Sáro,
Vaše sexuální zkušenosti jsou na Váš věk docela bohaté, takže patrně můžete dobře posoudit, co Vám vyhovuje více a co méně. Divil bych se, kdybyste po zkušenostech, které uvádíte, měla k sexu lepší vztah. Všechny obavy problémy rozvíjejí, takže představa bolesti podporuje riziko, že si sex příliš neužijete.

Jak to změnit? Jádro problému vidím ve Vašem pohledu na muže a ke vztahům obecně. Zkuste se ve vztazích více zaměřit na citové pouto a důvěru. Zkuste si najít partnera, který bude tolerantní ke všemu, co uvádíte a nechá Vám dostatek času na to, abyste si byla jistá tím, že o sex stojíte a chcete si ho užít. Chodit s někým proto, abyste nebyla sama je škoda a navíc Vám podobný vztah možná ani neposkytne to, co hledáte.

Zkuste trochu zvolnit a vydržet se sexem až do chvíle, kdy o něj budete opravdu stát hlavně vy sama a kdy si budete jistá, že Váš partner k Vám bude ohleduplný, citlivý a kdy mu budete zcela důvěřovat. Pokud Vás tento problém bude trápit i dál, doporučuji to probrat se psychologem osobně.

Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy