48988  17. 8. 2013 18:35:49 - Niquel

Holčičí hlas, vypadám mladší + nízké sebevědomí

Zdravím, mám takový problém, který je pro mě čím dál těžší. Mám prostě podle okolí hrozně holčičí hlas. Kluci ve třídě se mi kvůli tomu občas smějí, a už několik holek měli takové poznámky, jako například, když jsem telefonoval s kámošem přes Skype, tak se tam objevila jeho sestra a ptala se ho: Ty tam máš nějakou holku? A takových případů, že si mě po hlase lidi spletou s holkou je více, jak si potom mám připadat jako chlap a mít nějaké sebevědomí? JE mi 21 let proboha a okolí mě tipuje na 15 let a stále, když si chci třeba koupit plechovku piva, tak musím ukazovat občanku. Takových případů tu máte víc, ale mě to ničí po psychické stránce, pořád propadám depresím a přemýšlím nad sebevraždou atd. Ne jen kvůli tomuto samozřejmě, je toho víc, ale například s tímto problémem já přece NIC nezmůžu a nemůžu za něj, tak proč mi to okolí dává pořád s prominutím "vyžrat" ? Nemám vůbec nikoho s kým si o čemkoliv promluvit, nemám žádné kamarády ani rodinu, tak to prostě zkouším tady.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
více než Váš problém mě znepokojila poslední věta, kde píšete: Nemám žádné kamarády ani rodinu. Bez přátel a rodiny se každý problém řeší daleko hůře než s nimi.

Jeden můj známý měl prakticky shodný problém a mohu Vás ujistit, že nyní má hlas zcela normální, takže situace se sama jistě bude dál vyvíjet. Co můžete udělat nyní? Doporučuji najít nejprve někoho, o koho se budete moci opřít. Předpokládám, že kamarád, se kterým skypujete se Vám nesměje. Třeba máte více přátel, kteří Vás respektují jaký jste.

Pak by asi nebylo od věci konzultovat to s psychologem, se kterým byste mohl zapracovat na tom, abyste výtky okolí nebral tak vážně a osobně. Je to stále jen názor lidí, kteří k Vám nemají bližší vztah. S tím se setkává mnoho lidí, kteří se jakkoliv odlišují a je to boj, který musíte řešit především vy sám. Zkuste na výtky okolí především nereagovat podrážděně a dotčeně, to by provokování mohlo naopak dále podporovat. Když si jich nebudete všímat, nebudou na Vás většinou dále ragovat.

Tedy: Zapracujte na tom, abyste rozšířil svůj okruh blízkých lidí se kterými se cítíte dobře a kteří respektují vaší odlišnost. Doporučuji to probrat i s psychologem, kterému budete důvěřovat. Počítejte však s tím, že hlavní díl práce je na vašem hlavním pohledu na sebe sama.

Držím palce, znám, co prožíváte.

Komentáře uživatelů ...

Niquel
21. 8. 2013 10:42:06
Nad tou poslední větou jsem ani moc nepřemýšlel, napsal jsem to rovnou, ne každý má přece rodinu. A ten přítel přes skype, to je spíše jen takový parták na hraní her přes internet, už jsem se ho kolikrát ptal, jestli by mě nevzal s sebou, když jde někam mezi lidi, ale vždy se nějak vykrucoval, takže mi došlo, že kámoši jen na počítačové hry mu vyhovuje. A s tím hlasem, přece už nemutuju, takže ten hlas bude spíš stejný nebo opdobný, ale to jen hádám. A ty negativní názory nejsou jen názory lidí, kteří mě málo znají, to je vážně vesměs všech, někdy je to více negativní, někdy méně. Ale co mě s tím respektem štve, je to, že jsem ted byl na brigádě na úklid domu, byli tam 2 chlapci a 2 děvčata, a prostě za celých 7 hodin práce, si mě ta děvčata ani jednou nějak nevšímala, nesnažila se navázat kontakt a prostě mě ignorovala. Oni už soplu pracují po několikáté, takže jsou už taková parta, ale že prostě já jsem tak nevýrazný a neatraktivní, že jsem jim ani nestál za 2 slova.
Niquel
21. 8. 2013 10:46:03
A ještě doplnuji, já jsem pracoval, ale že je ani nezajímalo, jestli vážně pracuji, já kdybych se tam zašil někde v přízemí a 4 hodiny nic nedělal, tak oni by si toho ani nevšimli. Žádný představování nic, vím že jsem se třeba mohl chytnout iniciativy já, ale tak oni jsou parta a kámoši, tak se toho mohli ujmout oni, ale vůbec jsem je nezajímal, jako už klasicky. Jsem takový ztrápený člověk, že kdyby jste mě potkali, tak si za minutu nebudete pamatovat, že jste mě potkali.
puklica
29. 8. 2013 23:41:14
Nazdar, skusim ti poradit ale niesom ziadny expert. Tiez som mal aj mam nejake spolocenske problemy a snazim sa ich najst v psychologickych knihach (skus ich pohladat na internete popripade si nejake kup) to je len moj nazor ale! Najhlavnejsou vecou je naucit sa pomaly mysliet pozitivne! a pomaly zacat mat rad sam seba! alebo to poviem tak ( zamilovat sa do svojej osobnosti ), hlavne velmi opatrne a pomaly! a nepohrdat nad vsetkym, mat rad vyzvy. Nikde sa neponahlaj, musis sa dostavat do toho, snazit sa zistovat co ta vie rozveselit, alebo co ti vie aspon kusok zdvyhat sebavedomie a drzat sa toho, resp by som mohol povedat "rozvijat svoju osobnost" a neist prave opacnym smerom.. predstav si akym clovekom chces byt a nie akym si myslis teraz si a budes, pretoze to uz zahod zahlavu! Pozitivna myslienka je niekolko nasobne silnejsia ako ta negativna, len maj trpezlivost a sam zistis ci ti to pomaha alebo nie, v knihach je vela mudrosti a ak sa ti nechce citat vela textu aspon hladaj nejake jednoduche clanky.. Uz to ze sa o svoj problem zaujimas je malinky uspech. Ja si teraz niekedy hovorim ze viem to co iny nevedia a velmi ma to tesi :) zdvyhuje mi to sebavedomie. Je spravne byt chlapom, skus trebarz menej hrat hry a zacat doma cvicit, tvoje hormony sa zmenia ukludnia a zacnes rozmyslat menej citovo a viacej rozumom. A stym hlasom sa urcite da nieco robit, skus najst nejakeho odbornika na nete, som prekvapeny kolko mudrych ludi vystudovanych medicinu sa da najst. Vsetko co ti radim robim aj ja a citim ze sa zomna stava stale neprekonatelnejsi clovek. ;) jo a co sa tyka zien .. mozno ta to nastartuje akozbalit.sk ;) CHLAPE HLAVNE POZITIVNE! neze sa nato vykasles lebo ma naseries

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy