48991  17. 8. 2013 23:16:15 - katka694

Tréma

Dobrý deň,
chcem sa opýtať ako si mám trénovať svoju guráž. Mám 21 rokov a tréma ma sprevádza životom už 4 roky. Čo pomáha na trému? Je to silná tréma ktorá môj výkon zhoršuje, spôsobuje vnútorný zmätok, výpadky pamäti, zablokovanie mysle. Miernu trému som mala vždy ale nebolo to také zlé. Silnou trémou trpím od strednej školy. Prosím, čo mám robiť?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
co se změnilo na střední škole, že jste začala trpět? Pakliže Vám to komplikuje život, vyhledejte klinického psychologa či psychoterapeuta a začněte s ním řešit, v jakých situacích trému prožíváte a ve kterých nikoliv.

Z nových a neznámých situací je nervózní každý, někteří lidé tento stres dokonce vyhledávají, dokáže je nabudit. Zkuste si zatím popřemýšlet nad tím, ve kterých situacích, které stresují jiné lidi, trému necítíte. Je něco, co Vaši trému ovlivňuje? Všímejte si všeho, co ji snižuje. Např. když je poblíž někdo známý, když jste důkladně připravena, když od výsledku nic nečekáte... Experimentujte a všímejte si situací, kdy je tréma "překvapivě menší" než jste čekala. Jak trému vlastně řeší Vaši přátelé? Zkoušela jste někdy jejich recept? To vše můžete navíc probrat s psychologem. Uvidíte, že se situace bude zlepšovat. Možná v malých krůčcích, ale bude ;)

Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy