49082  22. 8. 2013 8:56:10 - Jo123

Krátkozrakosť a otázka o operácii

Dobrý deň,
mal som tu raz otázky ohľadom krátkozrakosti a ešte ma zaujíma pár otázok..
Laserová operácia očí, ako som sa dočítal v odpovedi u inej otázky, siahá až do 12dioptrí, chcem sa opýtať, že keď mám dioptrie -5,15, a povedzme že budem mať 18, oko mi bude stále rásť a tým sa bude zhoršovať ešte aj v 18mnástke, dipotrie budem mať už -11, či sa dá ísť na laserovú operáciu, a či ma tá laserová operácia zbaví ,,všetkých dioptrii" alebo len povedzme, že po operácii budem vidieť s okuliarmi -4,50.. ?.. v podstate sa chcem opýtať či by som mohol ísť aj 2x na laserovú operáciu, a už potom, čo sa mi zastaví horšenie ? Ešte ma veľmi zaujíma, je možné že keď pôjdem na laserovú operáciu tak sa môže stať, že po operáciu neuvidím už vôbec ?.. Že sa niečo stane s mojím okom ? Alebo to je pri inej operácii a laserová je ,,spoľahlivá" ? Ďakujem za váš čas pri riešení mojích otázok.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
pomocí laserového zákroku se odstraňuje plná výše aktuální dioptrické vady (v určitých situacích je možné se domluvit na ponechání části dioptrií,ale to spíše u lidí těsně před 40-cítkou). Takže pokud je v 18 letech nejlepší brýlová korekce -5,25D tak se odstraňuje 5,25D. V případě, že by se Vám vada v důsledku dalšího růstu vrátila, např. na -1D, tak se dolaseruje ona jedna dioptrie.
Ale pokud by jste v 18 letech měl -11D a budete mít dostatečně silnou rohovku, tak je možné odstranit celou vadu. Ale případně nutná reoperace už nemusí být vzhledem k protenčení rohovky možná. Pak pokud by se vada znovu objevila, tak už budete muset nosit brýle. Ovšem takto vysoké dioptrické vady se operují až jsou stabilizované nebo se volí jiný postup. Např. aktuální vada se vykoriguje pomocí nitrooční fakické čočky a laserové zákroky se nechávají jako rezerva pro případně nutnou dokorekci v budoucnosti se objevící dioptrické vady.
Pokud to shrnu. Laserový zákrok je možné opakovat, pokud je dostatečně silná rohovka (možné říct až po vyšetření). Odstranění dioptrií nemá žádný vliv na probíhající progresi dioptrické vady, tedy zhoršování nezastaví.
Riziko oslepnutí je naprosto zanedbatelné, ale teoreticky to možné je. Příkladem je pooperační odchlípení sítnice, které se včas neléčí. Laserové zákroky jsou velmi spolehlivé a bezpečné, ale jako každá operace má i tato svá rizika.

Komentáře uživatelů ...

Jo123
7. 10. 2013 21:49:44
Ďakujem za pomoc, ešte ak môžem, keby som mal napr. dioptrie -15D tak aka operácia by bola možná, aby som sa zbavil celej dioptrie ?
MUDr.Korda [Oftalmolog]
12. 10. 2013 18:31:22
Při -15D už nebude možné bezpečeně laserem odsstranit celou vadu, takže by Vám byla doporučena spíše implantace ntrooční fakické čočky, se kterou to možné je.