49092  22. 8. 2013 19:48:53 - Nika194

Nekomunikatívnosť

Dobrý deň.
Mám taký problém, že neviem komunikovať s ľuďmi a hlavne s priateľom. Aj sa za to hnevá a ja chcem s ním komunikovať, len neviem ako začať a o čom komunikovať. Posielal ma k psychológovi, len mám s toho strach.Mám problém aj v spoločnosti nadväzovať rozhovor alebo sa pripájať. Väčšinou len ticho sedím a počúvam. Ďakujem za radu

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
bude to asi nejlepší probrat s psychologem. Jde jen o to, nakolik o řešení tohoto problému stojíte vy a nakolik Váš partner. Klíčem k úspěchu je to, abyste o řešení stála především Vy.

Počítejte s tím, že pokud jste málo komunikativní delší dobu, nezmění se to během týdne. Zkuste najít někoho, komu důvěřujete a můžete se mu svěřit. Je možné, že takový vztah budete muset teprve vybudovat, proto jsem zmínil na počátku psychologa, se kterým by to mělo být snazší.

Až pak dumejte nad tím, co stojí za obavami z komunikace a začněte věci měnit. Partnera požádejte o větší toleranci, opravdu nejde o problém, který je možné změnit přes noc. Třeba by Vám on sám mohl pomoci i nějak jinak.

Již nyní si zkuste všímat toho, co Vám komunikaci ulehčuje, v jakých situacích úzkost z rozhovoru nevnímáte. S někým z rodiny, z přátel. Čím přesněji budete vědět, kdy se Vám to daří, tím lépe.

Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy