49106  23. 8. 2013 11:49:45 - katka694

Hnev

Dobrý deň.
Mám na vás jednu otázku. Je to toto: Necítim v sebe hnev, lebo som si nahovárala že musím mať všetkých rada (na strednej škole) a prestala som sa prejavovať potom ja. Neviem sa hnevať. A občas som to potrebovala aby sa vo mne nenahromadili veci aby mi tá dobrota nezačala liezť na nervy. Čo už asi začala pred troma dvoma rokmi. viete si prestaviť ako sa mi muselo ťažko žiť celé tie roky. Pomohlo by mi mať v sebe hnev. Ale ako? A mám 21 rokov. Ďakujem.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Katko,
hněv patří mezi základní lidské emoce. To, že ho neprožíváte nijak výrazně nemusí být nutně na obtíž. Důležitější je, zda to sama vnímáte jako problém nebo nikoliv. Můj názor je, že negativní emoce není úplně vhodné nějak tlumit, nebo nepřiznávat, mají na naši psychiku vliv tak jako tak a tím, že si je nepřiznáme se jen mohou objevovat v jiné formě (celková podrážděnost) nebo ovlivňovat naše tělo (např. ztuhlost některých svalových partií).

Napadá mne otázka, co vedlo k tomu, že jste hněv začala potlačovat? Je pro Vás důležité, aby nikdo nevěděl, že ho třeba někde hluboko uvnitř občas prožíváte?

Tedy: Myslím, že projevovat negativní emoce je velmi důležité jak pro nás, tak pro ostatní (lépe vidí, co prožíváme a mohou se podle toho zachovat). Nicméně zda to řešit (s psychologem, nebo s někým blízkým), je jen na Vás.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy