49117  24. 8. 2013 13:32:20 - Chroust

Porucha osobnosti?

Dobrý den,
je mi 20 let a pociťuju u sebe úzkostné stavy a mám problém se sociálním chováním. Nedokážu se bavit při počtu více lidí, mám dokonce problém navštívit i rodinu partnera, pokaždé mi tluče srdce, když mám třeba jenom pozdravit jeho rodiče. Kdekoliv ve společnosti mám strach z kritiky a z toho, jak mě ostatní budou hodnotit. Vždycky mám pocit, že kdekoliv jsem, nejsem tam vítaná, že mě tam nemají rádi. Jsem přecitlivělá, plná obav a napětí. Mám dokonce panickou hrůzu z telefonování, třesu se když se mám třeba jenom telefonicky objednat k lékaři a přemlouvám se k tomu třeba i několik hodin předem, raději to třeba řeším osobně a i osobně mám z toho kolikrát strach. Nevím co s tím, jen vím, že mě to omezuje, navíc mě to neustále trápí, pak nad tím přemýšlím a kvůli takovým stavům zatěžuju i svého partnera. Strašně mě to ničí a nevím, jak se s tím do budoucna můžu vypořádat. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
myslím, že by bylo vhodné navštívit psychologa. Ono v podstatě to řešíte správně, když nejprve píšete nám. Jsou psychologové, kteří pracují i přes e-maily či fb nebo chat. Osobně však zastávám názor, že osobní setkání je daleko přínosnější, elektronická komunikace může být jen speciálním úvodem. Obnáší to ovšem podmínku, že dokážete překonat prvotní obavy z někoho, koho neznáte, z místa, které neznáte. Vězte, že každý psycholog ví, že přijít znamená překonat spoustu nepříjemností, je to úspěch. Budete tak mít jeho uznání a pochopení. Co kdybyste s sebou vzala přítele jako oporu?

Zkuste nejprve některého psychologa kontaktovat nejprve emailem, či telefonicky (to je pro Vás patrně těžší) a dohodněte si s ním schůzku. To, že se budete cítit nejistá, je zcela normální, zažívají to úplně všichni klienti.

Prvním úkolem psychologa bude Vás uklidnit. Vaším bude posoudit, zda je pro Vás vhodný a zda si získá Vaši důvěru.

Rád bych Vám doporučil nějaký recept, kdy byste psychologa nebo nějakého odborníka nepotřebovala, ale myslím si, že spolupráce s psychologem je nyní opravdu nejlepší cesta. Doporučuji se společně zaměřit na faktory, které Vaše obavy zmenšují.

Držím palce! Vím, že to bude nepříjemné a těžké, ale berte to jako nejtěžší krok ke zlepšení - objednat se a přijít. Pak už bude vše jednodušší a lepší ;) Uvidíte.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy